Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Dodon este gata să cheme oamenii în stradă: Iată în ce condiții

Igor Dodon a comentat în cadrul emisiunii sale săptămânale declarațiile Maiei Sandu în legătură cu Federația Rusă, regiunea transnistreană și menținerea armoniei interetnice.
Sputnik

CHIȘINĂU, 27 nov - Sputnik. Președintele în exercițiu, Igor Dodon, a declarat că este gata să cheme oamenii la proteste în masă dacă se iau decizii în țară care amenință pacea și liniștea interetnică. Astfel, el a comentat o serie de declarații ale președintelui ales Maia Sandu, care a spus că va cere retragerea forțelor ruse de menținere a păcii din regiunea transnistreană.

Statutul limbii ruse – proiect de lege depus în Parlament
”Au existat câteva declarații de neînțeles din partea președintelui ales în legătură cu Rusia, cu regiunea transnistreană, cu privire la chestiuni care sunt foarte dificile pentru societatea noastră. Vreau să vă reamintesc că Moldova este o țară multinațională în care multe naționalități locuiesc împreună. Vreau să vă asigur că vom face tot posibilul, că avem instrumentele necesare pentru a ne asigura că vom păstra această pace și liniște. Vă promit că voi face tot posibilul pentru asta prin toate mijloacele legale", a menționat Igor Dodon.

Președintele în exercițiu a mai spus că este gata să scoată oamenii în stradă dacă vor fi încălcate drepturile cetățenilor.

"Dacă va fi nevoie,  la momentul potrivit, vă voi chema să ieșiți în stradă pentru a proteja pacea pe care o avem în țară și nu vom permite nimănui să o distrugă", a declarat Igor Dodon.

Maia Sandu a declarat recent că că soluționarea diferendului transnistrean ar trebui să prevadă retragerea completă a forțelor rusești de menținere a păcii în regiune.

Maia Sandu a explicat cum vede relația dintre Moldova și NATO
După aceasta, primul adjunct al președintelui Comitetului pentru Relațiile cu SCI al Dumei de Stat, Constantin Zatulin, a menționat că Maia Sandu nici nu a reușit să intre în exercitarea funcției de președinte că deja s-a aruncat cu un șir de declarații care pot duce la complicarea relațiilor cu Federația Rusă. 

Președintele ales a mai anunțat că, cel puțin deocamdată, nu se va întâlni cu șeful de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. 

Regiunea transnistreană, care are 60% dintre locuitori ruși și ucraineni, a căutat să se separe de Moldova chiar înainte de prăbușirea URSS, temându-se că Moldova se va alătura României pe valul naționalismului și aderării la România. În 1992, după o încercare a autorităților moldovenești de a rezolva conflictul transnistrean pe cale armată, regiunea din stânga Nistrului a ieșit practic de sub controlul Chișinăului. Soldații ruși de menținere a păcii au fost aduși în zona de conflict la 29 iulie 1992, în conformitate cu un acord semnat de președinții Federației Ruse și Moldovei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova