CHIȘINĂU, 27 nov - Sputnik. În Republica Moldova vor fi deschise 30 de secții de votare pentru alegerile parlamentare din România. Precizarea a fost făcută de Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, într-o conferință de presă. Astfel, 17 secții vor fi în subordinea Ambasadei României la Chișinău, 9 secții vor fi organizate de Consulatului General al României la Bălți și patru secții vor fi în subordinea Consulatului General al României la Cahul.
Din cele 30 de secții de votare care vor fi deschise pe teritoriul Republicii Moldova, 7 vor funcționa în municipiul Chișinău, dintre care una la Durlești. În acest an, nu va fi deschisă secție de votare la sediul Ambasadei României, în schimb alegătorii vor putea merge la liceul Gheorghe Asachi din apropiere. Totodată, la Secția consulară a Ambasadei din strada Ghrigore Ureche nr. 2 va fi organizată doar o singură secție de votare, însă a fost deschisă o nouă secție în imediata apropiere - la Liceul teoretic „Miguel de Cervantes”. La Bălți vor fi deschise două secții.
Daniel Ioniță a precizat că alegerile se vor desfășura sâmbătă și duminică, pe 5 și 6 decembrie, între orele 07:00 și 21:00, iar în caz de necesitate secțiile vor rămâne deschise până la ora 23.59. Alegătorii care la ora 21.00, ora locală, se află în interiorul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare vor putea vota până la ora 23.59.
„Rugăm cetățenii români care participă la vot să se informeze din timp despre cea mai apropiată secție de votare pentru a evita deplasările inutile și riscurile suplimentare generate de pandemia de COVID-19. Ambasada va monitoriza și prezenta în timp real gradul de încărcare/participare la secțiile de votare organizate în Republica Moldova, astfel încât să se evite aglomerațiile. La organizarea secțiilor de votare se va ține cont de măsurile sanitare adoptate de autoritățile Republicii Moldova, în funcție de evoluția situației epidemiologice din țară, astfel încât procesul de votare să se desfășoare în condiții de siguranță”, a mai spus Daniel Ioniță.
Ambasadorul a reiterat îndemnul către toți alegătorii să respecte normele de protecție în contextul COVID-19. El a îndemnat alegătorii să meargă la vot în ambele zile, pentru a evita formarea cozilor.
Documentele necesare pentru a putea vota
Dacă aveți domiciliul în străinătate, puteți vota la orice secție organizată în străinătate în baza următoarelor acte de identitate:
- pașaportul simplu, cu menționarea țării de domiciliu, pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu, pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu.
Dacă aveți reședința în străinătate, puteți vota la orice secție organizată în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate:
- cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar.
Ambasadorul României la Chișinău a dat asigurări că pentru secțiile din Republica Moldova au fost repartizate suficiente buletine și au fost create condițiile necesare ca toți alegătorii să-și poată exercita dreptul la vot. Alegătorii cu domiciliul sau reședința în străinătate votează în cadrul alegerilor parlamentare pentru senatorii și deputații circumscripției electorale pentru cetățenii din afara țarii. Circumscripția electorală pentru cetățenii români din afara țării este reprezentată de 4 deputați și 2 senatori.
Fii la curent cu toateștiriledin Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru dinTelegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova