CHIȘINĂU, 24 nov – Sputnik. Fracțiunea Partidului Socialiștilor (PSRM) propune consfințirea prin lege a statutului special al limbii ruse. Deputatul Bogdan Țîrdea a menționat acest lucru într-un comentariu pentru studioul radio Sputnik Moldova.
Inițiativa este înregistrată în Parlament și ar urma să fie discutată la o ședință ulterioară a forului legislativ.
„Scopul principal al proiectului de lege este de a-i restabili limbii ruse statutul care a fost anulat prin decizia Curții Constituționale din 2018 - statutul de limbă de comunicare interetnică”, a spus Țîrdea.
Potrivit lui, semnificația practică a acestui proiect constă în faptul că toți oficialii guvernamentali, la cererea unui cetățean, ar trebui să ofere o traducere în limba rusă - fie că este vorba despre un proces judiciar, fie că este vorba de un document de la agențiile guvernamentale.
„Desigur, este necesar ca proiectul să fie perfecționat, modificat și completat prin alte acte normative, astfel încât această lege să dobândească un conținut multilateral real. Dar astăzi este important pentru noi să reîntoarcem pozițiile pierdute, să reîntoarcem statutul și să oferim un conținut cât de cât aplicabil în practică acestei legi”, a menționat deputatul.
Întrebat care sunt șansele ca această inițiativă să fie votată în Parlament, Bogdan Țîrdea a menționat că chiar și liderul partidului PAS, Maia Sandu, care a câștigat alegerile prezidențiale de luna aceasta, a spus că va face totul pentru a proteja drepturile cetățenilor vorbitori de limbă rusă.
„Iată, dar, vom vedea cum PAS, cum DA și toți ceilalți protejează de fapt drepturile a mai mult de o treime din cetățenii țării. Deși limba rusă se vorbește în țara noastră de către 80% din populație”, a adăugat deputatul.
Istoricul statutului limbii ruse în Moldova
În Moldova, limba rusă are statut de limbă de comunicare interetnică.
De asemenea, un loc special în diversitatea culturală a Moldovei îl au limbile ucraineană, găgăuză și bulgară.
Cu toate acestea, în iunie 2018, Curtea Constituțională, la cererea Partidului Liberal, a decis să revizuiască legea din 1989, care asigura statutul de limbă de comunicare interetnică al limbii ruse. Această lege a fost considerată învechită de Curte, deoarece a fost adoptată în RSSM.
Soarta școlilor cu predare în limba rusă
Reprezentantul fracțiunii PAS Vladimir Bolea a declarat pentru Sputnik că nu a avut încă timp să se familiarizeze cu inițiativa deputaților din fracțiunea PSRM.
Când a fost întrebat cât de probabil este să fie puse în aplicare declarațiile din campania electorală precum că școlile cu predare în rusă pot fi închise, parlamentarul a menționat că „atât legile moldovenești, cât și cele europene prevăd asigurarea obligatorie a posibilității pentru toți reprezentanții minorităților naționale de a primi educație în limba lor maternă”.
„Nimeni nu va schimba aceste legi, nimeni nu va închide școlile cu predare în rusă sau școlile găgăuze - trebuie deschise, nu închise - școli cu predare în bulgară, ucraineană. Deoarece există un număr foarte mare de cetățeni în Moldova care acum nu au nicio posibilitate să studieze în limba lor maternă. Examinăm posibilitatea deschiderii școlilor ucrainene și dezvoltarea limbii ucrainene. Și, desigur, limba găgăuză, pentru că există autonomia găgăuză”, a spus Bolea.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova