CHIȘINĂU, 24 nov - Sputnik. Șeful Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță, a comentat sesizarea depusă de biroul de avocați prin care au atacat în instanță de judecată hotărâre care stabilește obligația de purtare a măștilor în spațiul public deschis din municipiului Chișinău.
”Avocații vorbesc despre dreptul omului, despre libertate, libera circulație, dar acest drept trebuie privit pentru toți, nu doar pentru unii. Ei au uitat să vorbească despre dreptul fiecăruia dintre noi, cetățenii țării și apatrizii de aici, la sănătate. Atunci când dreptul meu sau al altui cetățean este pus în pericol de alți cetățeni, atunci nu e corect să vorbim despre drepturile omului și la libera circulație și noi suntem într-o situație pandemică. Stimații avocați nu ar trebui să uite și ar trebui să analizeze situația din toate punctele de vedere”, a declarat Ștefan Gheorghiță, șeful Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii, ANSP.
Șeful adjunct al Direcției Sănătate Boris Gîlcă a precizat în cadrul ședinței de ieri a Primăriei Chișinău că masca este cea mai eficientă măsură pentru a depăși pandemia de COVID-19. De precizat că vineri Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău a adoptat decizia privind purtarea obligatorie a măștii în toate spațiile publice deschise din Capitală.
"Prin aceasta măsura se încalcă grav dreptul constituțional la libera circulație și la viața privată, drepturi ce pot fi îngrădite doar prin legi adoptate de Parlament (conform Deciziei Curții Constituționale nr. 18 din 23.06.2020). Mai apoi, prin aceasta Hotărâre nu se urmărește lupta cu răspândirea COVID, din simplu motiv ca în viziunea Comisiei, oamenii pot purta orice fel de măști (cârpe), important este ca să aibă ceva peste gură. Oamenii poarta aceeași masca săptămâni întregi și se intoxica de la mizeria depusă pe ea. Acest factor nu are importantă pentru autorități. Dezgustător și abuziv", a scris Iulian Rusanovschi pe pagina sa de Facebook.
Bilanțul persoanelor infectate cu coronavirus a ajuns la 98 418. De la începutul pandemiei, 80 882 de pacienți s-au vindecat de COVID-19. În total, și-au pierdut viața 2 169 de oameni. Ieri, autoritățile municipale au anunțat că toate paturile din spitalele din Capitală sunt ocupate de bolnavii de COVID-19, iar în multe restaurante nu se respectă măsurile împotriva răspândirii coronavirusului.
Fii la curent cu toateștiriledin Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru dinTelegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova