Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Calendar Ortodox: Viața Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul

Anul 2020 a fost proclamat în Patriarhia Alexandriei drept Anul comemorativ al Sfântului Nectarie, când se împlinesc 100 de ani de la trecerea la Domnul a Sfântului Nectarie.
Sputnik

CHIȘINĂU, 22 nov - Sputnik. Astăzi, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe stil vechi pe Sfântul Nectarie Taumaturgul, mitropolit de Pentapole în Egipt și mare făcător de minuni, care s-a săvârșit cu pace în insula Eghina în anul 1920. Anul 2020 a fost proclamat în Patriarhia Alexandriei drept Anul comemorativ al Sfântului Nectarie, când se împlinesc 100 de ani de la trecerea la Domnul a Sfântului Nectarie. În Republica Moldova doar 52 de bărbați poartă numele Nectarie și 38 de femei cu numele Nectaria, potrivit Registrului de stat al populației.

Viața Sfântului Nectarie Taumaturgul

Acest sfânt este unul dintre cei mai noi sfinți canonizați de Biserica Greciei în acest secol. El s-a născut în anul 1846, în Selivria Traciei, din Părinţi săraci, dar foarte evlavioşi.

Calendar Ortodox: Sfinții Cosma și Damian - modele pentru medicii de azi

Din botez a primit numele de Anastasie, și din copilărie primind o aleasă educaţie creştinească. După primii ani de şcoală, Anastasie este trimis la studii în Constantinopol, unde face teologia şi scrierile Sfinţilor Părinţi. Aici L-a descoperit pe Hristos în inima sa prin rugăciune și prin citirea cărţilor sfinte.

La douăzeci de ani, Anastasie se stabileşte în insula Hios, unde predă religia la o şcoală de copii. Apoi, este tuns în monahism în vestita chinovie, numită "Noua Mînăstire", la 7 noiembrie 1876, cu numele de Lazăr. Ulterior, la tunderea în marele şi îngerescul chip al schimniciei, avea să primească numele de Nectarie, pe care l-a purtat toată viaţa.

După terminarea studiilor din Capitala Greciei, în anul 1885, Nectarie a fost luat de patriarhul Sofronie ca ucenic la Alexandria. El a fost hirotonit preot şi apoi mitropolit de Pentapole, o veche eparhie ortodoxă din Libia superioară. El a deținut mulți ani funcția de secretar al patriarhiei, predicator la biserica Sfîntul Nicolae din capitala Egiptului, devenind un iscusit slujitor şi povăţuitor de suflete, fiind dăruit de Dumnezeu cu multă răbdare, smerenie şi blândeţe. Din acest motiv el era căutat de credincioşi şi iubit de toată lumea.

Calendar Ortodox 2020: Cele mai importante sărbători din luna noiembrie
Diavolul, văzând că nu-l poate birui cu mîndria şi iubirea de sine a încercat să-l lovească pe fericitul ierarh Nectarie cu altă armă tot aşa de periculoasă, adică cu invidia şi gelozia din partea celorlalţi ierarhi şi slujitori ai Bisericii de Alexandria, vorbindu-l de rău către patriarh, precum că ar pretinde să-i i-a locul. Aceasta a tulburat pe toţi şi a făcut să fie eliberat din cinstea arhierească în care se afla.

După această perioadă de tulburare, el s-a retras la Atena, în anul 1891, sărac, defăimat de ai săi şi nebăgat în seamă, având toată nădejdea numai în Dumnezeu şi în rugăciunele Maicii Domnului.

La Atena timp de câțiva ani a fost predicator, profesor și director al unei şcoli teologice pentru preoţi, până în anul 1894, reuşind să formeze duhovniceşte mulţi tineri iubitori de Hristos, pe care îi hrănea cu cuvintele Sfintei Evanghelii şi cu scrierile Sfinţilor Părinţi. Apoi făcea slujbe misionare în parohiile din jurul Atenei.

Pe lângă multele sale ocupaţii duhovniceşti, Sfîntul Nectarie a scris şi a redactat mai multe scrieri teologice de morală şi de istorie a Bisericii, întărind tradiţia Sfinţilor Părinţi în patria sa, împotriva influienţelor occidentale care asaltau ţările ortodoxe.

Calendar Ortodox: Pomenirea minunii Sfântul Arhanghel Mihail - istorie și semnificație
Simţind că i se apropie sfârșitul zilelor, Sfîntul Nectarie le-a descoperit ucenicilor săi că în curând va pleca la Hristos. Apoi, îmbolnăvindu-se, a fost dus la un spital din Atena. Dar el răbda cu tărie toată boala şi ispita, aşteptând cu bucurie ceasul ieşirii sale din trup.

După mai bine de două luni de suferinţă, Sfântul Nectarie a trecut la cele veșnice, la opt noiembrie, 1920. Ucenicii săi, după ce l-au plîâs mult, l-au înmormântat, după rânduială în biserica zidită de el, făcând multe minuni de vindecare cu cei bolnavi, care alergau cu credinţă la ajutorul lui.

După mai bine de 20 de ani, trupul său a fost descoperit întreg în mormînt şi nestricat, răspândind mireasmă. La 3 septembrie 1953, sfintele sale moaşte au fost scoase din mormânt şi aşezate în biserica mânăstirii din Eghina, ți puse spre cinstire credincioșilor. Iar în anul 1961, Sinodul Bisericii din Grecia, văzând numeroasele minuni care se făceau la moaştele sale, l-au canonizat, cu zi de prăznuire la 9/22 noiembrie, devenind astfel cel mai venerat sfânt din Grecia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova