Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Medic: În ce cazuri trebuie utilizate antibioticile

Îndată ce au înhățat o gripă sau răceală unii oameni încep să administreze antibiotice, fără a se consulta cu medicul de familie. Ce riscuri există dacă antibioticele sunt utilizate în exces și de ce în unele cazuri acestea fac mai mult rău decât bine?
Sputnik
Medic: În ce cazuri trebuie utilizate antibioticile

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", doctorul în medicină Luminița Suveică a menționat că antibioticele sunt preparate bune, utilizate pe larg în tratamentul infecțiilor bacteriene, dar din păcate oamenii utilizează aceste medicamente fără a se consulta cu medicul.  

Adesea, la apariția primelor simptome de răceală sau gripă unele persoane apelează din start la aceste preparate puternice. Într-un cuvânt practică automedicația.

"Atunci când este o infecție virală nu se utilizează antibioticele, ci se utilizează preparatele antivirale. Antibioticele se indică doar de medic, în funcție de problema cu care se confruntă pacientul. Dacă sunt utilizate în exces, organismul persoanei face antibiotico-rezistență, iar când are nevoie cu devărat de aceste medicamente, ele nu mai au nici un efect", a subliniat Luminița Suveică.

De menționat este că și unii pacienți care se tratează de coronavirus la domiciliu practică automedicația. Aceștia consideră într-un fel sau altul că tratamentul prescris de medicul lor de familie nu-i va ajuta să scape de infecție și adesea nu țin cont de recomandările specialistului.

 În loc de vitamine și preparatele antivirale aceștia își suplinesc organismul cu antibiotice, care le slăbesc organismul și imunitatea, susțin specialiștii.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova