Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Foto - Viața unui medic de la ambulanță în imagini

Sputnik

Personalul încadrat în activitatea Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească constituie circa 4000 de persoane, inclusiv circa 400 de medici de urgență, 1400 de asistenți medicali de urgență, 700 de infirmieri și alt personal. În municipiul Chișinău sunt cinci substații ale Centrului, una dintre care deservește populația sectorului Botanica, inclusiv două suburbii: Băcioi și Sângera.

Medic de pe ambulanță: Mor oamenii în mâinile mele - Foto

La substația Botanica lucrează și medicul Natalia Panco. Munca pe timp de noapte, responsabilitatea pentru viața și starea pacientului, toate acestea necesită implicare și o gândire profundă pentru identificarea diagnosticului. Pentru ei, doctorii de la ambulanță, în special pentru cei de la terapie intensivă este foarte important și absolut necesar să stăpânească perfect abilitățile de resuscitare cardiopulmonară, manipulări medicale suplimentare. Mai pe înțeles, să readucă un om la viață.

Natalia Panco face parte din echipa medicilor de la terapie intensivă, pentru care secundele sunt unitatea de măsură a timpului atunci când le este solicitată prezența. Și când viața pacientului parcă se răzbună pe efortul depus de medic, își primesc poate cea mai dură lovitură în această meserie. Acum, în perioada pandemiei, munca doctoriței și a colegilor ei este mai dificilă deoarece numărul cazurilor în care este solicitată echipa de pe ambulanță a crescut semnificativ. Dintre acestea, o mare parte sunt nefondate, iar din această cauză se întâmplă că ambulanțele nu reușesc să ajungă la timp la cazurile grave. Medicul Natalia Panco îndeamnă cetățenii să sune la 112 doar în cazuri cu adevărat urgente, nu și atunci când se simt singuri sau nu au cu cine vorbi. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1 / 15
Natalia Panco, medic în echipa specializată Terapie Intensivă Mobilă din cadrul Centrului Național de Medicină Urgentă Prespitalicească.
2 / 15
Ambulanțele de la substația Botanica sunt noi și dotate corespunzător. Iar pentru anul viitor se preconizează reînnoirea parcului.
3 / 15
Botanica este unul dintre cele mai mari sectoare ale Chișinăului. Acum, populația de aproximativ 250 de mii de persoane este deservită de nouă ambulanțe, dintre care două merg în suburbii.
4 / 15
Numărul cazurilor în care este solicitată echipa de pe ambulanță a crescut semnificativ în perioada pandemiei, ceea ce le-a făcut mai dificilă munca angajaților.
5 / 15
Aproximativ 80% din chemări sunt nefondate. Din această cauză sunt cazuri când oamenii care cu adevărat au nevoie în acel moment trebuie să aștepte echipajul câte 40 de minute sau chiar și câte o oră-două.
6 / 15
Prioritate au chemările în stradă, unde sunt raportate persoane căzute fără cunoștință, implicate în accidente, care au făcut infarct sau chiar alergii grave. Copiii mici până la un an, la fel, constituie o prioritate.
7 / 15
În pandemie, medicii sunt cei mai expuși riscului. Zilnic sunt în focare deschise.
8 / 15
Își începe ziua de muncă la ora 09:00 și o încheie la aceiași oră a zilei următoare. Sau mai exact, acesta ar fi programul perfect, dacă ultima chemare din tură nu ar fi înregistrată cu 15 sau chiar cinci minte înainte de finalizarea acesteia.
9 / 15
Lucrează în condiții severe, în care un minut poate face diferența dintre viață și moarte, iar asta creează o încărcătură psihologică sporită.
10 / 15
În medicina urgentă totul este diferit și deosebit. Ești mereu înaintea altora, pe linia întâi.
11 / 15
Este solicitată pentru cele mai grave cazuri. A văzut de toate la viața ei, iar cuvintele cheie în munca zilnică sunt viața și moartea.
12 / 15
Natalia Panco spune că noi, cetățenii, ar fi bine să înțelegem exact care este specificul medicinii de urgență și în ce cazuri să solicităm serviciile echipelor de la ambulanță. De foarte multe ori, de unii dintre noi depinde viața altor oameni.
13 / 15
Numărul 112 este gratuit și poate fi apelat 24 din 24 de ore, de pe orice telefon fix ori mobil în Republica Moldova și Uniunea Europeană.
14 / 15
Personalul încadrat în activitatea Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească constituie circa 4000 persoane, inclusiv circa 400 de medici de urgență, 1400 de asistenți medicali de urgență, 700 de infirmieri și alt personal.
15 / 15
Echipele de asistență medicală urgentă activează în regim non-stop.