Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Chicu, despre soarta creditului rusesc de 200 de milioane de euro

Șeful guvernului nu exclude că Chișinăul ar putea să nu primească niciodată împrumutul rusesc după ce a fost blocat de Moldova din „motive politice”.
Sputnik

CHIȘINĂU, 18 nov - Sputnik. Autoritățile de la Chișinău așteaptă un răspuns de la Moscova cu privire la acordarea împrumutului în valoare de 200 de milioane de euro pentru Moldova. Acest lucru a fost declarat de premierul moldovean Ion Chicu în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune.

El a reamintit că „împrumutul rusesc! a fost blocat ”cu succes” din motive politice în primăvară - acele 4,166 miliarde de lei care ar fi trebuit să vină. Ulterior, el i-a trimis o scrisoare oficială prim-ministrului rus Mihail Mișustin în vederea reluării negocierilor.

"După blocajul din primăvară, m-am adresat cu o scrisoare domnului Mișustin pentru a relua negocierile. I-am remis proiectul de acord din care am exclus acele puncte pe care Curtea Constituțională le-a declarat neconstituționale. Asta a fost în septembrie. Până la etapa actuală nu avem un răspuns de la Guvernul Rusiei dacă acceptă sau nu acceptă acest Acord în așa format. Așteptăm reacția Federației Ruse, dar nu exclud faptul că nu vom primi acești bani și nu vom putea încheia acest acord și asta e problemă, pentru că acești bani sunt prevăzuți ca sursă de finanțare a deficitului în 2020. Va trebui să ne descurcăm și va fi dificil”, a declarat Chicu.

Care a fost scopul împrumutului

După cum au explicat mai devreme autoritățile moldovene, banii din împrumutul rusesc urmau să fie direcționați pentru investiții în infrastructura rutieră, asistență socială, sprijin pentru întreprinderi și investiții în sectorul medical.

Istoria creditului rusesc

Anterior, Guvernul lui Ion Chicu a ajuns la un acord cu Federația Rusă privind obținerea unui împrumut de 200 de milioane de euro la o rată de 2% pe an, pentru o perioadă de 10 ani. Cu toate acestea, pe 7 mai, Curtea Constituțională a recunoscut acest acord ca fiind incompatibil cu Legea fundamentală a țării. Acest lucru s-a întâmplat ca urmare a demersului deputaților din fracțiunile PAS, DA și Pro Moldova.

Decizia Curții Constituționale a Moldovei de a declara neconstituțional acordul ruso-moldovenesc privind acordarea unui împrumut Chișinăului este una politizată, a declarat anterior ministrul adjunct de Externe al Rusiei Andrei Rudenko.

Creditul rus: Când vor fi reluate negocierile între Moscova și Chișinău

”Această decizie provoacă nedumerire și regret. Nedumerire pentru că, în primul rând, partea moldoveană a solicitat un împrumut, Rusia nu a impus nimic nimănui. Și, în al doilea rând, negocierile privind acordul au fost desfășurate în mod deschis și transparent, începând din noiembrie 2019. Acestea au fost mediatizate de mass-media din Moldova. Din anumite motive, nimeni nu a pus problema constituționalității negocierilor”, a declarat vicepremierul rus de externe, Andrei Rudenko.

Pe 25 iunie, în urma unei întâlniri la Moscova cu șeful adjunct al Administrației Prezidențiale a Rusiei, reprezentantul special al președintelui rus pentru dezvoltarea comerțului și relațiilor economice cu Republica Moldova, Dmitri Kozak, președintele Moldovei, Igor Dodon, a declarat că Chișinăul și Moscova vor relua negocierile privind acordarea unui împrumut de 200 de milioane de euro.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova