Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ciurea: Cum a reușit Maia Sandu să câștige scrutinul

Analistul politic Corneliu Ciurea a explicat în studioul Sputnik Moldova de ce a fost previzibil succesul liderului PAS, Maia Sandu, în turul doi și a analizat tactica acesteia în ultimele două săptămâni din timpul campaniei electorale.
Sputnik

CHIȘINĂU, 18 nov - Sputnik. După primul tur al scrutinului prezidențial, unii oameni și analiștii politici au fost surprinși de faptul că Maia Sandu s-a clasat pe prima poziție. Atunci s-a putut prezice că liderul PAS îl va câștiga și în turul doi pe concurentul său electoral, candidatul independent Igor Dodon. Declarația a fost făcută de analistul politic Corneliu Ciurea în studioul Sputnik Moldova.

Igor Dodon ar putea reveni la conducerea PSRM
"După primul tur, situația a devenit mai clară, iar victoria lui Sandu era previzibilă. În primul rând, pentru că a reușit să mobilizeze electoratul din occident, din afara țării. Această evoluție a evenimentelor a fost indicată de rezultatele exit-poll, dar și de alte argumente", a subliniat Corneliu Ciurea. 

Potrivit politologului, chiar și în primul tur de scrutin în țară a existat o egalitate aproximativă între voturile date pentru Sandu și Dodon. Factorii care au influențat ratingul președintelui în exercițiu Igor Dodon au fost pandemia care a început în martie și problemele economice cu care se confruntă Republica Moldova. 

"Evenimentele din acest an au influențat puternic rezultatul lui Dodon. Din aceste motive au suferit rezultatele lui Dodon în runda a doua", a adăugat Ciurea.

Analistul mai spune că un alt factor care l-a încurcat pe Igor Dodon să obțină mai multe voturi au fost și atacurile constante ale opoziției, care în mare parte au fost neîntemeiare, dar acest lucru a influențat rezultatul final.

După prelucrarea a 100% din procesele verbale, Comisia Electorală Centrală a anunțat următoarele rezultate: Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate a acumulat 57,75% din voturi, iar Igor Dodon, desemnat de adunarea cetățenilor – 42,25%. Moldovenii din străinătate au votat în proporție covârșitoare pentru Maia Sandu – aceasta a acumulat 92,86% din voturi. Turul doi al alegerilor prezidențiale din Moldova a avut loc pe 15 noiembrie. Prezența la vot, potrivit CEC, a fost de puțin peste 1,65 milioane de alegători, ceea ce constituie 52,78% din numărul cetățenilor cu drept de vot. 

Fii la curent cu toateștiriledin Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru dinTelegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova