Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce moldovenii sunt divizați pe criterii geopolitice

Despre fenomenul divizării electoratului moldovenesc pe criterii geopolitice a vorbit în studioul Sputnik Moldova politologul, istoricul și fostul vicepremier Victor Stepaniuc.
Sputnik

CHIȘINĂU, 12 nov - Sputnik. În ajunul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, din nou se conturează accentuat divizarea electoratului pe criterii geopolitice. Unii alegători se poziționează pe cursul pro-occidental, alții – pe cel  pro-estic, deși nimeni dintre politicieni și echipele candidaților la funcția de  președinte nu vorbește în mod special despre aceasta.

De ce harta geopolitică devine atât de populară în societatea moldovenească și este oare posibil ca aceasta să devină monolitică, mai concentrată pe rezolvarea problemelor interne, decât pe problemele de politică externă ale dezvoltării țării? La aceste aspecte s-a referit politologul, istoricul, fostul vicepremier Victor Stepaniuc, invitat în studioul Sputnik Moldova.
De ce moldovenii sunt divizați pe criterii geopolitice

„Foarte frecvent, politologii vorbesc despre o mare scindare geopolitică. Această scindare rămâne în societatea moldovenească și va continua să existe. N-avem ce face – în virtutea poziționării noastre geografice, ne aflăm sub presiunea, pe de o parte, a civilizației occidentale, reprezentată de UE și SUA, care au interese geopolitice semnificative în regiune, și, pe de altă parte, sub presiunea Rusiei și țărilor CSI”, a spus Victor Stepaniuc.

Erdogan, împotriva tuturor: Turcia inițiază un experiment geopolitic

Potrivit invitatului, Turcia a devenit recent un „alt jucător geopolitic în regiune”, care-și are propriul rol în procesele de geopolitică din țările Europei de Sud-Est.

„Pe parcursul istoriei, conflictele politice regionale ale țărilor puternice din regiune s-au răsfrânt asupra Moldovei, dar țara a supraviețuit. Nu în zadar vorbim despre 660 de ani de statalitate”, a adăugat istoricul.

Potrivit lui, calea de mijloc printre focurile geopolitice în bătaia cărora se află Moldova poate deveni o politică echilibrată, multi-vectorială, de pe urma căreia țara va câștiga și va menține relații de bună vecinătate atât cu Occidentul, cât și cu Estul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova