Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Seismolog: De ce cutremurele de pământ nu pot fi prezise

Este demonstrat ştiinţific că, la anumite perioade, sunt posibile cutremure de intensitate mai mare, resimțite și pe teritoriul țării noastre. Totuși, prezicerea cutremurelor de pământ și periodicității acestora nu este posibilă.
Sputnik
Seismolog: De ce cutremurele de pământ nu pot fi prezise

Vrancea (România) este singura sursă de cutremure care pot afecta Republica Moldova. Statisticile demonstrează că pe parcursul a 100 de ani, în zona epicentrală Vrancea se întâmplă trei cutremure de pământ majore, resimțite inclusiv pe teritoriul țării noastre.

Potrivit directorului Institutului de Geologie și Seismologie, Igor Nicoară, în prezent savanții nu pot stabili cu exactitate când vor avea loc cutremurele de pământ. Singura soluție la moment este elaborarea hărților de zonare și microzonare seismică, care se aprobă în calitate de acte normative pentru a reduce riscul seismic.

"Activitatea specialiștilor din cadrul instituției este axată pe reducerea efectelor și riscurilor la care suntem expuși, iar obiectivul principal este să elaboreze propuneri și hărți de zonare. Dacă acestea sunt elaborate corect, ele pot fi folosite în calitate de prognoze pentru perioade medii", a declarat pentru Sputnik Igor Nicoară.

Potrivit seismologului, statisticile arată că, o dată în 36-37 de ani, au loc mari cutremure cu epicentrul în Munții Carpați, zona Vrancea. Aceste seisme sunt resimțite puternic și în țara noastră.

Video: Seismul care a zguduit Moldova: De nu s-ar repeta!
"Niciun savant din lume nu poate să prezică cu exactitate când va avea loc cutremurul. În general, putem depista unele fenomene care ne-ar indica că este posibil să se producă un cutremur de pământ, însă despre magnitudinea și localizarea acestuia nu este posibil de spus nimic", a relatat interlocutorul.

De menționat că astăzi se împlinesc 80 de ani de la cutremurul devastator din 10 noiembrie 1940, resimțit din plin și pe teritoriul țării noastre. Seismul a avut epicentrul în zona Vrancea din România și a avut magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter. Potrivit unor date, numărul victimelor seismului a fost estimat la o mie de morţi şi patru mii de răniţi, majoritatea în Moldova.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova