Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Video: Cum este demolată clădirea din Otaci

O înregistrare video ne arată cum decurg lucrările de demolare a clădirii din Otaci, care continuă astăzi. Pentru ca praful să nu se propage peste locuințele din preajmă, pompierii și salvatorii au pulverizat apă peste construcția în proces de demontare.  
Sputnik

CHIȘINĂU, 6 nov – Sputnik. Lucrările de demolare a clădirii avariate din Otaci, de pe strada Prieteniei 153, continuă astăzi. Reamintim că blocul de locuit s-a prăbușit parțial pe 19 iunie 2019. Nicio persoană n-a avut de suferit, dar 45 de oameni au rămas fără acoperiș deasupra capului. Pe faptul prăbușirii clădirii, Procuratura raionului Otaci a inițiat o cauză penală pe faptul executării necalitative a lucrărilor de construcţie.

Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) a difuzat o înregistrare video despre felul în care decurge demontarea blocului de locuit. 

Clădirea a fost demontată în proporție de 60% până acum, a precizat IGSU. Lucrările sunt efectuate de către o companie, dar la fața locului a fost instituit un Stat Major și la proces participă și angajați ai IGSU.

Ne pregătim de cutremur: Ce vor face salvatorii dacă se vor prăbuși clădirile – Video

Salvatorii și pompierii de la Otaci au asigurat pulverizarea apei, pentru a împiedica propagarea prafului peste locuințele din preajmă.

Lucrările de demolare a clădirii sunt complexe, potrivit IGSU, și la ele sunt antrenate 7 persoane cu 3 unități de tehnică.

Guvernul a alocat 2,2 milioane de lei pentru lucrările de demolare a blocului de la Otaci.

În iulie 2019, Guvernul a decis să aloce peste opt milioane opt sute de mii de lei (8.823.179,3 lei) pentru despăgubirea persoanelor rămase fără locuinţe.

S-a constatat apoi că au avut de suferit și locatarii blocului din preajma celui care s-a prăbușit,  pentru că și clădirea lor și-a pierdut rezistența și prezenta pericol pentru viață. Astfel, în august 2019, din Fondul de rezervă al Guvernului au mai fost alocați 6.889.167 de lei pentru ca și acești locatarii să-și poată cumpăra alte locuințe. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova