După atentat, Franța își dublează efectivele la graniță

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat astăzi dublarea forțelor de ordine de la frontierele țării, de la 2.400 la 4.800.
Sputnik

BRUXELLES, 5 nov - Sputnik, Daniela Porovăț. Măsura dublării efectivelor de forțe la granițele Franței a fost luată de Emmanuel Macron ca urmare a atentatului, ele fiind menite să combată ameninţarea teroristă, traficul şi imigraţia ilegală.

Atacul terorist din Nisa: toate detaliile – VIDEO și FOTO

Președintele francez a vrut să dea greutate deciziei și a făcut chiar azi o vizită la Perthus, punct de trecere a frontierei franco-spaniole, unde a precizat că decizia dublării forțelor de ordine la frontiere a fost luată ”ca urmare a intensificării ameninţării” după recentele atentate din Europa, printre care și cel de la Nisa (sud-estul Franţei).

Controalele frontaliere vor viza imigraţia ilegală pentru că, a spus Macron, terorismul islamist este o ameninţare pe termen lung, iar traficul ilegal de migranţi este de multe ori legat de reţelele teroriste.

Preşedintele francez a adăugat că recentul atac de la Viena arată că pericolul terorist poate veni de oriunde, inclusiv din partea unor persoane trimise de peste hotare. El a lansat un apel la crearea unei ''poliţii reale de securitate'' pentru frontierele externe ale spaţiului Schengen.

Emmanuel Macron a mai spus că este prematur să se cunoască toate detaliile atacului de la Nisa, dar a precizat că este clar faptul că ''atacurile teroriste pot fi comise de către oameni care folosesc fluxurile de migranţi pentru a ameninţa teritoriul naţional''.

Macron a anunat că va prezenta o propunere concretă privind poliţia de frontieră a spaţiului Schengen şi alte măsuri menite să consolideze această zonă, înaintea Consiliului European din decembrie.

Reţelele teroriste au devenit mai globalizate şi acest lucru înseamnă că ''Europa trebuie să-şi intensifice răspunsul'', a insistat şeful statului francez.

Galerie FOTO: Atacul terorist din Nisa, Franța - femeie decapitată

Vizita lui Macron la Perthus a fost simbolică, deoarece frontiera cu Spania este una din principalele porţi de intrare a imigranţilor clandestini în Franţa, provenind în special din nordul Africii.

Mai multe atentate recente în Europa indică lacune în cooperarea europeană, în special în domeniul informaţiilor. Este grăitor în acest sens faptul că atentatul de la Nisa a fost comis de un tânăr tunisian debarcat recent în mod clandestin în Lampedusa (Italia), iar cel de la Viena de un simpatizant al grupării jihadiste Statul Islamic, pe care serviciile de informaţii ale Slovaciei îl semnalaseră Vienei, fără ca alerta dată de acestea să fi fost urmată de efecte.

Germania, care deţine în prezent preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE, a înscris lupta împotriva terorismului pe agenda unei reuniuni a miniştrilor de interne din UE, preconizată pentru 13 noiembrie, în special referitor la retragerea conţinuturilor cu caracter terorist de pe site-urile online şi schimburi de informaţii cu privire la persoanele care figurează în fişierele serviciilor de informaţii.

Emmanuel Macron şi cancelarul austriac Sebastian Kurz au prevăzut de asemenea la începutul săptămânii viitoare o videoconferinţă consacrată luptei europene comune împotriva terorismului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova