Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Observatori ENEMO: Încălcările minore nu au afectat alegerile

Diverse misiuni de observare, acreditate în Moldova, continuă să comenteze alegerile prezidențiale care au avut loc pe 1 noiembrie.
Sputnik

CHIȘINĂU, 3 nov - Sputnik. Alegerile prezidențiale din Moldova s-au desfășurat profesionist, cu respectarea cadrului legal existent. Candidații au avut ocazia să desfășoare o campanie electorală liberă, a declarat Dritan Taulla, șeful Misiunii Europene de Observare ENEMO, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui, alegerile au fost competitive, ceea ce înseamnă că alegătorii au avut de unde să aleagă.

"Atmosfera din ziua primului tur a fost, în general, calmă, dar au existat încercări de a influența alegătorii care trăiesc în Transnistria. Au existat și încălcări procedurale minore în ziua alegerilor, dar nu au afectat mersul alegerilor. Legile Moldovei permit desfășurarea unor alegeri democratice”, a subliniat Taulla.

Vorbind despre campania electorală, Taulla a remarcat că au existat momente în care candidații au folosit tactici mai dure, în care au avut loc diferite confruntări verbale între rivali.

Observatorii au atras atenția și asupra unor mici deficiențe procedurale în ziua primului tur al alegerilor.

În timpul monitorizării alegerilor, experții europeni au evaluat, de asemenea, activitatea Comisiei Electorale Centrale (CEC).

”Pe tot parcursul campaniei din ziua alegerilor, CEC a funcționat eficient în conformitate cu legea. Ședințele CEC au fost deschise și disponibile online. În ziua alegerilor, CEC a informat prompt și în timp real despre toate momentele și a anunțat rezultatele preliminare, fapt care a contribuit la o mai mare transparență a alegerilor”, a adăugat observatorul CEC, Oleg Reut.

În plus, CEC a oferit instruirea necesară tuturor specialiștilor implicați în alegeri.

"În pofida acestui fapt, nivelul de cunoaștere a tuturor procedurilor electorale de către angajații de la secțiile de votare a fost diferit, dar acest lucru nu a împiedicat desfășurarea procesului electoral per ansamblu", a subliniat observatorul.

El a precizat că și autoritățile moldovenești au avut grijă de toate echipamentele de protecție necesare, în legătură cu pandemia COVID-19, însă nu toate măsurile au fost respectate în mod corespunzător. Reut a remarcat că s-au format cozi lungi și în afara secțiilor de votare, iar distanța socială nu a fost întotdeauna respectată.

LIVE - Misiunea de observatori din CSI: Conferință de presă de totalizare

Mai mult, observatorii au primit răspunsuri diferite de la președinții secțiilor de votare cu privire la algoritmul utilizat pentru acei cetățeni care au venit să voteze cu simptome de coronavirus.

În timpul conferinței, vorbitorii au menționat că legea garantează dreptul concurenților și părților terțe de a depune plângeri sau contestații pe probleme electorale prin instrumente administrative și judiciare. Cu toate acestea, sistemul electoral în sine nu garantează încă o procedură eficientă de control judiciar.

Misiunea de observare a ENEMO se va afla în Moldova până la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, pe care îl va urmări îndeaproape.

Alegeri în Moldova

La 1 noiembrie au avut loc alegeri prezidențiale în Moldova. CEC a declarat alegerile valabile: prezența la vot a depășit pragul necesar de 33,33%. După procesarea a 100% dintre procese verbale, potrivit CEC, fostul premier Maia Sandu a câștigat 36,16% din voturi. Pe locul al doilea se află președintele în exercițiu Igor Dodon, cu 32,61% din voturi.

Rezultatele votului la prezidențiale – 100% din procesele verbale prelucrate

Niciunul dintre politicieni nu a depășit nivelul de 50% din voturi. Prin urmare, este necesară o a doua rundă pentru a determina câștigătorul. Data sa va fi anunțată de CEC, iar cea de-a doua rundă ar trebui să aibă loc nu mai târziu de două săptămâni după prima rundă. În octombrie 2016, Dodon și Sandu se aflau deja în turul doi al alegerilor. Atunci învingător a fost Igor Dodon.

Igor Dodon pledează pentru relații bune cu toate țările și cooperarea strategică cu Rusia, dezvoltarea relațiilor cu UEEA - în timpul președinției sale, Moldova a primit statutul de observator în cadrul UEEA. Programul său include consolidarea statutului limbii ruse în Moldova ca limbă de comunicare interetnică și combaterea falsificărilor care denaturează istoria Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

Maia Sandu este considerată principalul candidat pro-occidental, pe care mizează atât Washingtonul, cât și Bruxelles-ul. Ea pledează pentru integrarea Moldovei în UE și este gata să discute despre planurile de aprofundare a cooperării cu NATO în toate domeniile.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova