Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Prezentarea rezultatelor parțiale ale sondajului after poll

Au fost anunțate rezultatele parțiale ale after poll la alegerile prezidențiale din Moldova, neautorizate de CEC.
Sputnik

Rezultate parțiale after-poll neautorizat de CEC

Potrivit rezultatelor preliminare ale unui sondaj telefonic, realizat de WatchDog și IPP, Igor Dodon ar fi acumulat 40,9 la sută, Maia Sandu - 34,6 la sută. Renato Usatâi se află pe locul trei, cu 11,5, fiind urmat de Violeta Ivanov - 6,3 la sută, Andrei Năstase - 2,9 la sută.

Au fost contactați 3939 de respondenți, dintre care au participat la vot 2522. Rata de refuz este de 37 la sută, adică doar 1514 au comunicat pentru cine și-au dat votul.

Sondajul a fost realizat cu susținerea "European Endowment for Democracy" și ambasada Olandei.

În paralel, Intellect Group și asociația SPERO prezintă rezultatele unui alt sondaj prin telefon. Astfel, potrivit

Igor Dodon - 40,3

Maia Sandu - 30,4

Renato Usatîi - 12,4

Andrei Năstase - 6,4

Violeta Ivanov - 7,8

Ultimele știri AICI - LIVE TEXT: Alegeri prezidențiale în Moldova 2020 >>> 

Un exit-poll ar urma să fie organizat în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie. Rezultatele parțiale ale acestuia ar urma să fie anunțate în data de 1 noiembrie la ora 21.00, iar rezultatele finale - la ora 22:00, potrivit organizatorilor studiului sociologic – reprezentanți ai comunității WatchDog.MD și Institutului de Politici Publice.

Alegeri prezidențiale 2020 în Moldova: Rezultate preliminare

Spre deosebire de practica din anii precedenți, în acest an sondajul va fi efectuat prin telefon, din cauza pandemiei de coronavirus. În cadrul acestui sondaj urmează să fie chestionați 4 mii de cetățeni cu drept de vot, din diferite raioane ale țării.

Totuși, Comisia Electorală Centrală (CEC) precizează că nu a autorizat sondajul de tip exit-poll prin telefon, a cărui desfășurare pe 1 noiembrie, în ziua alegerilor prezidențiale, a fost anunțată pe 28 octombrie de reprezentanți ai unor ONG-uri.

Mai mult, CEC declară, într-un comunicat de presă, că-și „rezervă dreptul de a sesiza Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Audiovizualului și organele de drept pentru a documenta și investiga cazul”.

„Chestionarea alegătorilor la ieșirea din secția de votare (exit-poll clasic) nu poate fi echivalată cu efectuarea acestuia prin intermediul telefonului, or la chestionarea votanților nu se utilizează metode ce ar putea identifica alegătorul”, explică CEC.

Autoritatea electorală centrală mai menționează că „în cazul sondajului de opinie care se intenționează a fi realizat, acesta nu se încadrează în mecanismele desfășurării unui exit-poll, deoarece la momentul apelului telefonic nu există o certitudine că alegătorul a participat la alegeri”.

Totodată, CEC a atenționat că în ziua alegerilor, până la închiderea secțiilor de votare, se interzice publicarea în mijloacele de informare în masă a materialelor, inclusiv a interviurilor cu alegătorii, despre numărul de voturi întrunite de concurenții electorali pe parcursul zilei şi despre șansele acestora, inclusiv prezentarea rezultatelor exit-poll-urilor.

Notăm că, în conformitate cu articolul 6 din Codul electoral, votul este secret, iar autorităților publice și altor subiecți implicați în procesele electorale le revine obligația de a asigura caracterul confidențial al votului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova