Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cozi de la 7 dimineața: Cum se votează la Moscova

Patru secții de votare au fost deschise la Moscova. Cele mai lungi cozi s-au format lângă ambasada Moldovei.
Sputnik

CHIȘINĂU, 1 nov - Sputnik. Astăzi au loc alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Cu acest prilej în Rusia au fost deschise 17 secții de votare. La vot participă aproximativ 357 de mii de cetățeni ai Moldovei.

La alegeri - cu măști și mănuși

Patru secții de votare au fost deschise la Moscova. Cele mai lungi cozi cu alegători se formează lângă ambasada Moldovei.

”Cetățenii participă activ la alegeri. Am fost surprinși de faptul că dis-de-dimineață, când s-a deschis secția de votare, la ora 7, deja se formau cozi”, a declarat Ludmila Parasi, președintele secției de votare 1/323.

La intrarea în clădirea ambasadei, inspectorul se asigură că masca este purtată corect - acoperind atât gura, cât și nasul. În cazul în care cetățenii nu au mănuși, le sunt oferite imediat.

"Aceste alegeri diferă de precedentele prin restricțiile epidemiologice. Cetățenii trebuie să poarte măști și mănuși. La fiecare două ore, încăperile sunt ventilate și toate suprafețele sunt dezinfectate", explică Parasi.

Timpul alegătorilor - mai presus de toate

Trei dintre cele patru secții de votare din Moscova se află la câțiva pași una de cealaltă, lângă stația de metrou Kuznețki Most. Acest lucru a fost făcut intenționat - pentru confortul cetățenilor Republicii Moldova.

”Dacă la o secție de votare se formează o coadă lungă, atunci alegătorul poate ajunge rapid la alta, unde există mai puțini oameni. Am încercat să organizăm totul astfel încât alegătorii să se simtă confortabil, iar autoritățile ruse ne-au ajutat în acest sens", subliniază consilierul Ambasadei Moldovei în Federația Rusă Eduard Melnic.

La secția de votare din cadrul ambasadei nu se pot afla mai mult de cinci alegători concomitent. Prin urmare, mulți își așteaptă rândul să voteze, stând la coadă pe stradă. În ciuda vremii posomorâte, cetățenii au bună dispoziție. Ei vin la alegeri cu toată familia, cu copii mici și părinții vârstnici.

Alegeri prezidențiale: Pragul de validare a fost atins

”Am venit aici ca la sărbătoare. Fără chef, nu poți vota pentru viitorul copiilor noștri. Dacă nu venim, atunci cine va veni în locul nostru?! Aceasta este țara noastră!" - spune moldoveanul Andrei.

Natalia locuiește la Moscova de cinci ani, anul acesta s-a căsătorit cu un cetățean rus și, atâta timp cât mai are pașaport moldovenesc, a decis să-și exercite dreptul la vot.

”Am părinți și rude rămase în Moldova, așa că este important să vin la vot, să votăm pentru viitorul luminos al țării”, a spus Natalia.

”Este de datoria fiecărui cetățean să voteze. Locuiesc în Rusia de 10 ani. Am venit aici să lucrez și am decis să stau mai mult. Mi-aș dori ca viitorul Moldovei să fie legat de Federația Rusă și de țările care au făcut parte din URSS”, a spus Vasile.

Leonid, care locuiește în Rusia de șapte ani, a venit la vot cu soția și fiul său. El se arată convins că trebuie să le arate celor mai tineri un exemplu de participare activă la viața statului lor.

”COVID - dispoziție obișnuită”, glumește el, răspunzând la o întrebare a unui corespondent Sputnik despre situația electorală.

Fără încălcări și provocări

Situația electorală este calmă și foarte prietenoasă, spun organizatorii.

”Nu au existat încălcări sau provocări. Totul se desfășoară în conformitate cu legislația. Toată lumea este conștientă. Sper că această situație va rămâne până la sfârșitul zilei. Paza este asigurată de Poliție”, a adăugat consilierul Eduard Melnic.

Faptul că alegerile se desfășoară într-o „atmosferă calmă și caldă” este confirmat și de președintele secției de votare 1/325, Dorin Popușoi.

Alegeri: Câți moldoveni au votat în Diasporă până la ora 12

”Totul a fost făcut pentru ca cetățenii care au venit la vot să se simtă ca acasă în Republica Moldova”, subliniază el.

La alegerile prezidențiale din 2020 au fost deschise 139 de secții de votare în afara țării.

Opt candidați la funcția de președinte al țării au fost înregistrați de CEC. Conform Constituției țării, președintele Moldovei este ales pentru un mandat de patru ani și preia funcția în ziua depunerii jurământului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova