Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Video - Producătorii de cartofi, gata să protesteze în Capitală

Producătorii de cartofi din nordul țării sunt gata să vină să protesteze în Capitală. Ei sunt nemulțumiți de faptul că autoritățile permit importul cartofilor din străinătate, în special din Ucraina, în timp ce producătorii autohtoni nu au acces la piață.
Sputnik

CHIȘINĂU, 31 oct – Sputnik. Solicitat de Sputnik Moldova, agricultorul Stanislav Baeșu (satul Caracușenii Vechi, raionul Edineț) a declarat că în prezent nici 30 la sută din cartoful care este comercializat pe piață nu este de producție autohtonă.

"La piața angro din Capitală sunt zeci și sute de tiruri cu cartofi de import, și nu doar cu cartofi de import, dar și cu alte legume și fructe de import. Suntem o țară agrară și nu e normal ca să importe producția agricolă din alte țări", a declarat Stanislav Baeșu.

"Puteți să mergeți pe la fiecare tir și mulți se dau drept producători de cartofi moldovenești pe care le vând în piață. Dar creți-le documentele să vi le arate. De fapt, cartofii sunt de import", a spus fermierul.

Video - Producătorii de cartofi, gata să protesteze în Capitală

Agricultorul spune că producătorii moldoveni nu-și pot recupera banii investiți, mai ales că importatorii scad în mod special prețurile pentru a „omorî” producătorii autohtoni, ca pe urmă ei fixeze prețuri mari pe piață.

El a mai afirmat că, din cauza importurilor masive de cartofi din Ucraina, producătorii locali nu mai au loc pe piața locală și își abandonează recolta în câmp. Spre exemplu, în raionul Briceni sunt sute de hectare de cartofi nerecoltate.

Ipocrizia politicienilor sau de ce moldovenii au ajuns să cumpere cartofi cu 20 de lei/kg

Stanislav Baeșu afirmă că în 2020 mulți producători locali vor falimenta.

El mai spune că nu producătorii sunt cei care ridică prețurile la cartofi pe piață, ci intermediarii.

"Mulți cred că noi ridicăm prețurile la cartofi. Dar să știți că fermierul mai departe de ferma lui nu se duce cu cartoful. El îl vinde direct din fermă. Intermediarii ridică prețurile, nu noi. Adică cei care sunt cu cartofii de import, dar și cu cartofi moldovenești, pe care îi cumpără de la producători cu un leu și câțiva bănuți kilogramul și îi dau cu un preț de câteva ori mai mare", a mai spus Stanislav Baeșu.

Agricultorul afirmă că, dacă producătorii de cartofi nu vor fi auziți de către autorități, atunci ei vor ieși în stradă, vor aduce zeci de tone de cartofi și le vor descărca în fața instituțiilor de stat, ca guvernanții să vadă că avem cartofi suficienți în țară și aceștia nu trebuie importați.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova