CHIȘINĂU, 31 oct – Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat un program special de activitate pentru două secții de votare - nr. 1/342, din orașul Strasbourg, Franța și nr. 1/307, din orașul Baku, Azerbaidjan.
La aceste două secții procesul votării în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie va dura mai puțin decât în restul secțiilor.
Programul va fi scurtat cu o oră la Strasbourg, din cauza înăspririi restricțiilor impuse din cauza COVID-19, dar și ca urmare a declarării celui mai înalt grad de alertă anti-teroristă, în urma atacurilor din Nice și Avignon. Secția de votare nr. 1/342 din Strasbourg va activa între orele 7:00 și 20:00.
„Reprezentanța permanentă a Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei, cu sediul în orașul Strasbourg, a fost notificată de către autoritățile orașului că accesul în clădire unde își va desfășura activitatea secția de votare, va fi sistat la orele 20:00”, a informat CEC.
În Azerbaidjan a fost instituită legea marțială, din cauza conflictului militar azero-armean. În orașul Baku este interzisă aflarea cetățenilor pe străzi, fără permise speciale, între orele 21:00 și 06:00, iar aflarea în stradă după orele 19:30 nu este recomandabilă.
„Declararea de către autoritățile Republicii Azerbaidjan a Legii marțiale în legătură cu conflictul militar azero-armean prevede introducerea stării de asediu în mai multe orașe, inclusiv în orașul Baku. Prin urmare, starea instituită depășește limitele suveranității naționale a statului, iar Republica Moldova, prin reprezentanța Ambasadei, are obligația să respecte și să se conformeze legilor statului gazdă”, a explicat CEC.
Pentru scrutinul prezidențial din 1 noiembrie vor fi deschise 2.143 de secții de votare, inclusiv 139 de secții de votare peste hotare.
Cele mai multe secții de votare din străinătate vor fi deschise în Italia, Federația Rusă, România și SUA. Secțiile de votare vor activa între orele 7:00 și 21:00.
Numele celor opt concurenţi electorali au fost tipărite în buletinul de vot cu litere majuscule, în următoarea ordine: Usatîi Renato, Năstase Andrei, Deliu Tudor, Dodon Igor, Ivanov Violeta, Sandu Maia, Țîcu Octavian, Chirtoacă Dorin.
Cetățenii își vor exercita votul în baza următoarelor acte de identitate: pașaportul (valabil sau expirat); buletinul de identitate valabil; livretul de marinar.
Pentru alegerile prezidențiale au fost acreditați 2.193 de observatori, dintre care 1.883 de observatori naționali, 299 de observatori internaționali și 11 experți electorali internaționali.
Comparativ cu alegerile parlamentare din februarie 2019, alegerile prezidențiale din 1 noiembrie vor fi monitorizate de un număr mai redus de observatori - cu 45% mai puțini observatori naționali și cu 60% mai puțini observatori internaționali.
În Registrul de Stat al Alegătorilor sunt înscriși 3.287.140 de cetățeni cu drept de vot, potrivit CEC.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova