Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Londra confirmă războiul murdar, purtat împotriva Rusiei

Lordul Sedwill a recunoscut într-un interviu că serviciile britanice desfășoară războaie informaționale și cibernetice împotriva Rusiei.
Sputnik

MOSCOVA, 29 oct – Sputnik. Marea Britanie a recunoscut deschis că poartă un război informational și cibernetic împotriva Rusiei. Desigur, faptul în sine nu este deloc o știre senzațională: nimeni nu își făcea iluzii în acest sens. Însă mărturiile lordului Mark Sedwill au devenit o primă confirmare publică a diversiunilor Londrei împotriva statului rus, venită din partea unui demnitar britanic. Până atunci, ei se jenau să pronunțe astfel de lucruri în public.

Consiliul rus de securitate: SUA comit până la 75% din toate atacurile cibernetice

Se pare că Sedwill este la curent cu astfel de operațiuni din momentul în care a deținut funcția de consilier al prim-ministrului pentru securitatea națională și totodată a condus tot aparatul birocratic al Whitehall. Ziarul The Times, în interviul căruia oficialul a făcut aceste declarații, presupune că pe lângă cariera diplomatică Sedwill a fost și ofițer al MI-6.

Așadar, ce a recunoscut public fostul demnitar, care se pregătește să ocupe un loc în Camera Lorzilor până la sfârșitul acestui an? Acesta a spus că Marea Britanie aplică lovituri asupra Rusiei în spațiul cibernetic. “Faptul că nu observați cum utilizăm acest lucru, nu înseamnă că nu o facem”, a declarat cu sinceritate Sedwill. Totodată, acesta a anunțat că “Marea Britanie a efectuat o serie de atacuri secrete împotriva liderilor ruși și a intereselor lor”, adăugând că Londra vânează proprietățile și conturile bancare ale oligarhilor ruși.

Pentru cea din urmă chestiune Rusia i-ar putea fi recunoscătoare. Vladimir Putin a avertizat în mai multe rânduri oamenii de afaceri ruși cu privire la o astfel de evoluție a lucrurilor și i-a îndemnat “să-și păstreze capitalul acolo unde l-au acumulat”. Iată de ce astfel de declarații vor determina mediul de afaceri rus să asculte îndemnurile președintelui lor. Britanicii au confirmat: în Rusia capitalul se află într-o mai mare siguranță.

În ceea ce privește atacurile cibernetice și campaniile subversive împotriva Rusiei – lordul Sedwill dă dovadă de ipocrizie atunci când afirmă că Londra le-ar fi declanșat doar după incidentul cu Skripalii în Salisbury, “aplicând o lovitură de răspuns”. Cine i-ar putea crede pe cuvânt că până atunci MI-6 nici nu privea în direcția Rusiei?

Să ne amintim că cei doi Skripal s-au simțit rău pe 4 martie 2018. Iar lucrurile murdare ale serviciilor britanice au fost înregistrate în Rusia în mai multe rânduri cu mult înainte de aceste evenimente. E suficient să ne amintim de activitatea firmei britanice Strategic Communications Laboratory (SCL Group), care se specializează pe războaie informaționale și psihologice. Aceasta nici nu a ascuns că joacă rolul de executor al structurilor militare și informative din Marea Britanie, SUA și NATO în ansamblu, activând în domeniu de la începutul anilor 90.

Cele mai multe atacuri cibernetice împotriva țintelor din Rusia provin din UE și SUA

Metodele murdare ale SCL au ieșit la iveală în martie 2018, în legătură cu scandalul din jurul structurii acesteia - Cambridge Analytica. Acest lucru a devenit posibil doar pentru că establishment-ul occidental era revoltat de implicarea firmei în campania electorală din SUA de partea lui Donald Trump. În caz contrar, nimeni nu ar fi vizat-o.

Atunci, reprezentanții structurii, crezând că discută cu un potențial client (în realitate, era vorba de niște jurnaliști sub acoperire), au recunoscut că se specializează în crearea unor conturi false pe rețele de socializare, în distribuirea informațiilor false în spațiul virtual, targhetarea publicului spre care e direcționată informația falsă etc. Adică, au recunoscut că de mai multă vreme și pe scară largă se ocupă de războaie informaționale.

În anul 2015 NATO a angajat SCL pentru activități “pe direcția rusească”. În portofoliul său compania nici nu ascunde pariticiparea la “revoluția portocalie” din Kiev în 2004. Atunci victoria “portocaliilor” a fost obținută printr-o misterioasă “otrăvire” a lui Viktor Iușcenko. Așa cum recunoaște Kievul, nu a existat niciun fel de otrăvire. Inevitabil, aici apar întrebări legate de implicarea acestor specialiști în atentatul la viața celor doi Skripal și alte “otrăviri” ale unor persoane publice din Rusia.

Noul val de rusofobie: Occidentul acuză Rusia de atacuri cibernetice

SCL a recunoscut și faptul că a fost angajată de Ministerul Apărării al Marii Britanii și autoritățile ucrainene “pentru distrugerea și slăbirea republicii populare Donețk”.

Subliniez, toate acestea s-au întâmplat cu mult timp înainte de incidentul din Salisbury. Lordul Sedwill, care activa în calitatea de consilier pentru securitate din aprilie 2017, evident, știa acest lucru. Pur și simplu, crede cu naivitate că gentelmanii întotdeauna vor fi crezuți pe cuvânt.

Toți înțeleg prea bine că în epoca noastră armele cibernetice și spionajul cibernetic sunt utilizate peste tot. Nu doar împotriva adversarilor, dar și a aliaților. Să ne amintim chiar de scandalul cu interceptarea telefonului cancelarului Germaniei, Angela Merkel, de către serviciile americane. Ar fi naiv să credem că au dat dovadă de mai puțină sârguință în privința Rusiei până la cazul Skripal.

Unele servicii occidentale chiar bravează cu modul în care “îi interceptează pe ruși”. Așa, presa britanică relatează cu entuziasm cum hackerii serviciului olandez de informații AIVD au pătruns în rețeaua unei universități din Moscova, în cadrul unei operațiuni de rutină, iar apoi au urmărit-o, pentru a descoperi gruparea de hackeri Cozy Bear. A se observa, până atunci nu existase niciun scandal cu “hackerii ruși”, iar spionii cibernetici oficiali olandezi deja recurgeau la spargerea rețelelor rusești. În plus, își manifestă mândria pentru astfel de fapte.

Expert: SUA pregătesc un război cibernetic - detalii

Acum lorzii britanici încearcă să ne convingă de faptul că tentative lor de a sparge rețeaua internă a Kremlinului (anume acest lucru susține The Times, comentând interviul cu Sedwill), reprezintă doar un răspuns la o otrăvire comisă în apropiere de Port Down, în laboratorul supersecret al Ministerului Apărării al UK.

Proaspătul lord se laudă că în replica la cazul Skripal Londra a distrus “toată rețeaua rusescă de spionaj din Regatul Unit”. Interesant, de ce în acest caz în presa britanică apar titluri șocante despre “spionii lui Putin care încearcă să urmărească regina”?

Dacă ar fi să credem ziarul The Sunday Express, “hackerii GRU” au încercat să obțină informații despre vizita Elizabetei a II-a în cel mai secret laborator “Port Down”. Din păcate, publicația nu a specificat de ce “spionii lui Putin” (ai căror rețea a fost destructurată) au întreprins astfel de măsuri și ce ar fi putut afla din programul vizitei reginei de 94 de ani. Ce rochie purta? Sau ei sperau să descopere un elixir al nemuririi, care este elaborat acolo pentru ea? Presa britanică nu-și pune astfel de întrebări, atunci când vine vorba de acuzații împotriva Rusiei.

Desigur, toți știau prea bine că serviciile occidentale desfășoară un război secret și murdar împotriva Rusiei, recurgând la dezinformări, atacuri cibernetice, spionaj și diversiuni, înțelegând că britanicii joacă un prim rol în acest război.

Însă până acum participanții direcți la această campanie negau acest fapt, afirmând că acuzațiile rușilor sunt provocate de o “paranoia”, care ar reprezenta “o religie în Rusia lui Putin”. Să-i mulțumim lui Sedwill pentru sinceritatea de care a dat dovadă. Acum Moscova are la cine face trimitere atunci când va fi vorba de o nouă provocare antirusească și noi vom putea să venim cu presupuneri despre autorii unor noi fake-uri despre Rusia sau ai unei “otrăviri” misterioase.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova