Franța promite răspuns dur la atacurile teroriste de azi

Autoritățile franceze promit că vor reacționa „nemilos” la atacurile sângeroase care au fost săvârșite astăzi la Nisa și Avignon.
Sputnik

CHIȘINĂU, 29 oct - Sputnik. Prim-ministrul Franței Jean Castex a anunțat că reacția la seria de atacuri teroriste săvârșite astăzi va fi foarte aspră. Guvernul republicii instituie planul de combatere a terorismului Vigipirate, informează RIA Novosti. Vigipirate este un sistem național de alertă, creat în 1978, care evaluează gradul de amenințare teroristă.

Galerie FOTO: Atacul terorist din Nisa, Franța - femeie decapitată

Astăzi, lumea musulmană sărbătorește ziua de naștere a profetului Mahomed. În urmă cu două săptămâni, lângă Paris a fost decapitat profesorul Samuel Paty, după ce le-a arătat elevilor caricaturi care îl înfățișau pe profetul Mahomed în timpul unei lecții despre libertatea de exprimare. Macron a evaluat incidentul ca fiind un atac terorist și a declarat o luptă crâncenă împotriva separatismului în Franța. Acest lucru a dus la o criză în relațiile dintre Paris și Ankara.

Astăzi la Nisa a fost decapitată o persoană de 70 ani în interiorul bisericii Notre-Dame. În total, trei persoane au fost ucise, iar mai multe au fost rănite. Motivul atacului rămâne neclar, dar primarul orașului Nisa Christian Estrosi a confirmat că a fost un atac terorist. Un bărbat a exclamat „Allah akbar” după atentat. 

Câteva ore mai târziu, la Avignon, un musulman înarmat cu un cuțit a încercat să îi înjunghie agenții de poliție și a fost ucis de forțele de ordine. 

Atacurile au fost săvârșite loc la doar o zi după ce ministrul francez de Interne a avertizat că amenințarea teroristă din țară este „foarte mare” pe fondul creșterii tensiunilor în urma decapitării profesorului Samuel Paty, care a fost ucis după ce le-a arătat elevilor caricaturi care îl înfățișau pe profetul Mahomed.

Darmanin a spus că Franța trebuie să continue să lupte împotriva „islamismului rampant, care armează oamenii ideologic”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova