Coronavirus

Franța intră în Lockdown: Consecințe grave pentru UE

Miercuri seara, președintele Emmanuel Macron a anunțat că Franța intra în ”Lockdown” – consecințele sunt extrem de grave pentru întreaga Uniune Europeană
Sputnik

BUCUREȘTI, 29 oct – Sputnik. Anunțul pe care lumea spera să nu-l mai audă a fost transmis în miercuri seară de președintele Emmanuel Macron: Franţa va intra de vineri într-un ”lockdown”.

Stare de urgență sanitară în Franța până la 16 februarie

”Am decis că trebuie să reintrăm începând de vineri în izolarea care a stopat virusul”, a spus Macron, subliniind că ”măsura este valabilă pentru întreg teritoriul naţional”.

Noul ”lockdown” din Franța va fi valabil cel puţin până la 1 decembrie 2020.

În mare, măsurile sunt cele clasice în carantină - rămânerea la domiciliu cu câteva excepţii:

- achiziţionare de bunuri esenţiale și medicamente;

- deplasări la medic;

- mişcare în aer liber;

- deplasare pentru plimbarea animalelor de companie.

De asemenea, persoanele care ies din casă vor completa declaraţii pe proprie răspundere.

Cum votează moldovenii din Franța la prezidențiale - noi restricții

Pe de altă parte, francezilor li se va permite să meargă la serviciu în condițiile în care angajatorul consideră că este imposibil să se lucreze de acasă.

”La fel ca în primăvară, francezii vor putea să iasă la muncă, să meargă la medic, să ofere asistenţă unui apropiat, să facă cumpărături sau să ia aer”, a spus Macron, punctând că ”întâlnirile private vor fi excluse, întrunirile publice interzise”.

În plus, cele mai multe şcoli vor rămâne deschise. Cum ar spune francezul – ”Drole de Lockdown” – un Lockdown ciudat!

”Copiii noștri nu pot fi privați de contactul cu sistemul școlar - creșele, școlile și liceele vor rămâne deschise cu protocoale de sănătate consolidate”, a anunțat Emmanuel Macron, dar ”universitățile se vor închide, iar cursurile vor fi online”.

Dar, anunțul este o lovitură pentru economia franceză – și, implicit, pentru cea a UE, Franța fiind unul dintre motoarele Europei. Din anunțul lui Macron reiese că barurile, restaurantele şi unele magazine, care nu comercializează bunuri esențiale, vor fi închise în perioada ”lockdown”.

Desigur, această măsură va lovi și în alte ramuri – în primul rând în cea alimentară, dar și în turism și transporturi.

O singură parte bună are anunțul lui Emmanuel Macron - dacă în două săptămâni situaţia sanitară se va îmbunătăți, atunci autoritățile vor evalua posibilitatea de a redeschide parțial unele unități economice închise.

”Scopul nostru este să ajungem de la 50.000 de infectări pe zi la 4000”, spune Macron, care anunță că ”vom evalua, la fiecare două săptămâni, dacă putem atenua măsurile - dacă vom rezolva cât de cât situația în 15 zile, vom putea relaxa măsurile”.

Exemplul Franței ar putea fi urmat și de alte state din UE, în primul rând Italia, Spania și chiar Germania. Ori, asta poate declanșa o criză economică majoră.

Situația este agravată și de poziția stupidă și chiar criminală a Occidentului, care a dat peste cap o parte a lumii – orientul mijlociu – generând criza migrației. De asemenea, tensiunile artificiale cu Rusia și China limitează posibilitățile de cooperare internațională pentru ieșirea din criză.

O politică dezastruoasă a UE, a SUA  și a NATO pentru care plătesc, mai mult sau mai puțin sute de milioane de oameni.

Și granițele?

Emmanuel Macron a indicat că frontierele Franței vor rămâne deschise în Uniunea Europeană, în timp ce cele din afara spațiului Schengen nu. Francezii care locuiesc în străinătate vor putea reveni în țară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova