Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Votul în străinătate: În ce țări ar putea apărea dificultăți

Impedimentele care ar putea apărea în ziua alegerilor prezidențiale peste hotarele țării au fost analizate în cadrul ședinței de astăzi a Cabinetului de Miniștri.
Sputnik

CHIȘINĂU, 28 oct - Sputnik. Ministrul demisionar al Afacerilor Externe și Integrării Europene Oleg Țulea a declarat în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului că secțiile de votare de peste hotare au fost asigurate cu buletine de vot. În unele state ale UE ar părea apărea dificultăți în procesul de vot, din cauza restricțiilor de circulație impuse în contextul pandemiei COVID-19. 

Cum votează moldovenii din Franța la prezidențiale - noi restricții

„Este vorba în primul rând de Spania, Franța, Irlanda. În cazul acestor țări, ambasadele acționează în vederea agreării cu autoritățile acestor state a formulelor prin care cetățenii noștri vor putea să evite restricțiile de mobilitate ca să se deplaseze la cea mai apropiată secție de vot, ca să-și poată exercita votul. Formulele care sunt agreate sunt diferite, dar în principiu se referă la posesia unor adeverințe, scrisori, fotografii ale invitației de a veni și de a participa la vot la o secție anumită”, a declarat ministrul emisionar de Externe, Oleg Țulea.

Cea mai dificilă situație este Irlanda, unde autoritățile au decretat pentru întreaga țară cel mai înalt nivel de restricții până la 1 decembrie, inclusiv deplasarea în raza a 5 km de la reședința persoanei, fapt care ar limita posibilitatea moldovenilor stabiliți acolo să meargă la secțiile de votare.

„În aceste clipe agreăm formula care ar fi acceptată de către autoritățile din Irlanda, unde e cel mai înalt nivel de restricții până la 1 decembrie. La fel și în Franța pe o perioadă de 4 săptămâni sunt decretate aceste măsuri restrictive de circulație pe timp de noapte, între orele 21:00 și 06:00. La fel și în cazul Spaniei și Israelului. În cazul acestor situații mai complicate agreăm formulele de compromis, astfel încât cetățenii să-și poată exercita dreptul la vot”, a mai spus Oleg Țulea. 

În cazul Spaniei, pe 25 octombrie, Guvernul acestei țări a aprobat în ședință extraordinară starea de alertă pentru 15 zile, cu posibilitatea extinderii acestui regim. Potrivit acestei decizii, nu se impune izolarea la domiciliu, însă sunt impuse restricții de mobilitate între provincii, cu posibilitatea de deplasare doar pentru necesitățile argumentate: deplasarea la serviciu, medic, și altele, precizează MAEIE.

Votul în alt loc decât cel de reședință - ce trebuie să faci

”După declararea stării de alertă, ca urmare intervenției Ambasadei Republicii Moldova de la Madrid pe lângă Ministerul spaniol de Externe, s-a recepționat asigurarea de principiu pentru libera deplasare a cetățenilor Republicii Moldova spre cea mai apropiată secție de vot”, informează ministerul de Externe printr-un comunicat.

Totodată, pentru a evita anumite dificultăți, misiunea diplomatică a Republicii Moldova a prevăzut scrisori confirmative publicate pe paginile oficiale, care eventual vor putea fi folosite de către conaționali pentru a atesta intenția acestora de a se deplasa între provincii, către locațiile secțiilor de votare.

Și cetățenii Republicii Moldova din Israel sunt rugați să descarce de pe site-ul ambasadei Republicii Moldova în această țară o scrisoare pe care o vor prezenta autorităților acestei țări pentru a se putea deplasa la secțiile de votare, fără riscul de a fi amendați de către autoritățile israeliene în contextul restricțiilor impuse pe timp e pandemie.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova