Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum votează moldovenii din Spania la alegerile prezidențiale

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene oferă detalii importante despre scrutinul prezidențial, pentru moldovenii care se află în Spania.
Sputnik

CHIȘINĂU, 28 oct - Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a venit cu unele precizări privind activitatea secțiilor de votare constituite peste hotare, în contextul ultimelor măsuri întreprinse în Franța, Spania, Irlanda și Israel.

Vom intra în carantină după alegeri? Răspunsul lui Dodon

În cazul Spaniei, pe 25 octombrie, Guvernul acestei țări a aprobat în ședință extraordinară starea de alertă pentru 15 zile, cu posibilitatea extinderii acestui regim. Potrivit acestei decizii, nu se impune izolarea la domiciliu, însă sunt impuse restricții de mobilitate între provincii, cu posibilitatea de deplasare doar pentru necesitățile argumentate: deplasarea la serviciu, medic, și altele, precizează MAEIE.

”După declararea stării de alertă, ca urmare intervenției Ambasadei Republicii Moldova de la Madrid pe lângă Ministerul spaniol de Externe, s-a recepționat asigurarea de principiu pentru libera deplasare a cetățenilor Republicii Moldova spre cea mai apropiată secție de vot”, informează ministerul de Externe printr-un comunicat.

Totodată, pentru a evita anumite dificultăți, misiunea diplomatică a Republicii Moldova a prevăzut scrisori confirmative publicate pe paginile oficiale, care eventual vor putea fi folosite de către conaționali pentru a atesta intenția acestora de a se deplasa între provincii, către locațiile secțiilor de votare.

Scrisoarea necesară pentru deplasarea în siguranță la secțiile de votare și alte condiții

  • purtarea măștii de protecție este obligatorie;
  • este necesară respectarea distanței fizice de 1,5-2 m în perimetrul secției de votare și în incinta acesteia;
  • - în interiorul secției de votare trebuie de dezinfectat mâinile și se va măsura temperatura;
  • - recomandăm folosirea pixurilor personale de către alegător în vederea aplicării semnăturii în lista electoral;

Pentru a asigura posibilitatea deplasărilor între comunitățile autonome din Spania și a exclude careva dificultăți, Ministerul de Externe recomandă să aveți la dumneavoastră scrisoarea Ambasadei de mai jos:

Cum votează moldovenii din Spania la alegerile prezidențiale

Restricții în Spania în contextul Covid - 19

Guvernul spaniol decretează stare de urgență pe întreg teritoriul Spaniei pentru următoarele 15 zile, cu intenția prelungirii acesteia pentru următoarele 6 luni.

Printre măsurile impuse de starea de urgență se numără:

  • Limitarea circulației în intervalul orar 23.00-6.00 cu posibilitatea anticipării sau prelungirii acestui program cu o oră, decizie care va fi luată de fiecare comunitate autonomă;
  • Reuniunile pe întreg teritoriul Spaniei se limitează la un număr de maxim 6 persoane;
  • Comunitățile autonome pot decide închiderea perimetrală a regiunii/limitarea intrărilor și a ieșirilor în regiune;
  • Insulele Canare sunt exceptate de la măsura privind limitarea circulației datorită situației epidemiologice favorabile.

Măsurile de restricții de mobilitate se aplică cu EXEPȚIA DEPLASARILOR JUSTIFICATE (confirmare programare, permis deplasare serviciu, studii, etc.), cu invocarea următoarelor motive:

  • asistența la centre sau instituții sanitare;
  • îndeplinirea obligațiunilor laborale, profesionale, de atreprenoriat sau legale;
  • asistența la centrele învățământ, așa ca universități, școli, grădinițe;
  • revenirea la locul de trai;
  • asistența și îngrijirea persoanelor în etate, a minorilor, a persoanelor la întreținere, a celor cu dezabilitați sau ale persoanelor social-vulnerabile;
  • deplasări către entități financiare sau de asigurare;
  • realizarea acțiunilor necesare sau urgente ce țin de domeniul instituțiilor publice, judiciare sau notariale;
  • reînnoirea permiselor sau ale documentelor oficiale, inclusiv si perfectarea altor acte de gen administrativ ce un pot fi amânate;
  • realizarea examenelor sau a probelor oficiale care nu pot fi amânate;
  • din motive de forță majoră sau situații de necesitate;
  • oricare alta acțiune de natura analogică justificată corespunzător.

Mai multe detalii AICI.

Alegeri prezidențiale 2020

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova urmează să aibă loc la data de 1 noiembrie 2020. Totodată, există probabilitatea amânării acestora din cauza situației epidemiologice cauzate de COVID-19.

În 2020, președintele țării va fi ales pentru a patra oară în întreaga istorie de independență a Moldovei prin votul direct al cetățenilor.

Alegeri prezidențiale în Moldova: Cine învinge în turul I

Dacă în primul tur, din 1 noiembrie, niciun candidat nu va acumula mai mult de 50% din voturi, va fi organizat turul doi de scrutin. Anul acesta, în cazul în care va fi necesar, el va avea loc pe 15 noiembrie.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova (CCM) a decis, 4 martie 2016 că Preşedintelui Republicii Moldova va fi ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Curtea a anulat reforma constituţională din 5 iulie 2000, declarând nule toate modificările operate anterior în acest sens la Legea Supremă.

Ultima dată, președintele țării a fost ales în 2016. Atunci a învins în alegeri candidatul Partidului Socialiștilor Igor Dodon – în turul doi el a acumulat 52,18% din voturile alegătorilor. Oponentul acestuia a fost liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) Maia Sandu. Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova