Impactul secetei și COVID: Mai puține ouă și lapte

Tradițional, gospodăriile populației produc și mai mult lapte, și mai multe ouă decât gospodăriile agricole. Dar în 2020 gospodăriile populației au cu 9,2% mai puține vite şi păsări decât în 2019, din cauza secetei și pandemiei.  
Sputnik

CHIȘINĂU, 27 oct – Sputnik. Producţia de lapte a scăzut cu 13,1%, iar cea de ouă s-a diminuat cu 7,1% în ianuarie-septembrie 2020, comparativ cu intervalul corespunzător din 2019. Datele reflectă o medie a situației din gospodăriile de toate categoriile, precizează Biroul Național de Statistică (BNS).  

De remarcat că producția de lapte a scăzut mai accentuat în gospodăriile populației (cu 13,8%), în timp ce în îtreprinderile agricole a scăzut mai pronunțat producția de ouă (cu 13,2%).

În intervalul menționat, întreprinderile agricole au produs 17,5 mii de tone de lapte, iar gospodăriile populației - 251,8 mii de tone de lapte, totalul constituind 269,3 mii de tone de lapte.

De ce Moldova nu exportă ouă și carne în UE: Ce face Guvernul și ce cred experții

În ianuarie-septembrie 2020, întreprinderile agricole au produs 206,5 milioane de bucăți de ouă, iar gospodăriile populației - 329,1 milioane de bucăți de ouă, totalul fiind de 535,6 milioane de bucăți de ouă.

Referitor la producția de carne, BNS informează că producția (creşterea) vitelor şi păsărilor (în masă vie) în ianuarie-septembrie 2020 a crescut cu 1,7% față de intervalul respectiv din 2019, datorită majorării volumului producţiei animale cu 16% în întreprinderile agricole, generată de majorarea producției de porcine cu 30%. Totodată, în gospodăriile populației creşterea vitelor şi păsărilor a scăzut cu 9,2%.        

Mai puține vaci și găini, din lipsă de nutreț și furaje

Experții semnalau încă la începutul verii că, din cauza secetei devastatoare din acest an, gopodarii își sacrifică vacile de lapte și renunță să crească păsări de curte, pentru că nu au cu ce le hrăni.

Sfatul experților: Cum să alegi produse lactate de calitate în Moldova

Iar cel de-al doilea motiv, potrivit lor, l-a constituit pandemia COVID-19, pentru că multe planuri ale fermierilor, inclusiv cele de desfacere a mărfurilor, au fost date peste cap de restricțiile instituite din cauza virusului.  

Producătorii de lactate își făceau griji încă în vară că mulți țărani își vor duce vacile de lapte la abator. Ne-am alege cu o mare problemă în acest caz: în Republica Moldova cea mai mare parte a vacilor de lapte aparțin gospodăriilor țărănești, apoi fermelor, unde, din fericire, situația în privința asigurării cu hrană a bovinelor este ceva mai bună, după cum a relatat Carolina Linte, directorul executiv al Asociației naționale a producătorilor de lapte și produse lactate, invitată în studioul Sputnik Moldova.

Impactul secetei și COVID: Mai puține ouă și lapte

Republica Moldova nu este asigurată cu suficientă materie primă pentru industria produselor lactate din producția internă.

Aproximativ 5.000 de tone de lapte pasteurizat și frișcă sunt cumpărate anual din țările Uniunii Europene – este vorba de cota pe care o putem importa fără plata impozitelor, a spus Carolina Linte. Aproximativ 50% din cantitatea de lapte prelucrat în Republica Moldova este de import, potrivit ei.

Statul ar fi trebuit să adopte o strategie pentru dezvoltarea sectorului produselor lactate, însă criza provocată de pandemia de COVID-19 a spulberat aceste planuri, a adăugat Carolina Linte.  

Producția agricolă a Moldovei – scădere dramatică în 2020

Invitata Sputnik a mai explicat că investițiile sunt atrase cu greu în sectorul produselor lactate, din motivul că sunt necesari mulți bani la etapa inițială, iar profitul începe să apară peste vreo 5 ani.

Mai notăm că, la sfârșitul lunii septembrie curent, producția agricolă a Republicii Moldova era în scădere cu 31,3%, comparativ cu situația de la finalul trimestrului trei din 2019.

Producția vegetală a scăzut cu 36%, iar cea animalieră – cu 9,3%, potrivit datelor publicate de Biroul Național de Statistică. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova