CHIȘINĂU, 27 oct - Sputnik. Cinci judecători învinuiți anterior de implicare în spălarea banilor ruși prin sistemul bancar moldovenesc, operațiune numită „Laundromat”, au fost restabiliți în funcție. Decizia a fost luată pe 27 octombrie de Consiliul Superior al Magistraturii. „Slujitorii zeiței Themis” vor primi, de asemenea, salariile pe care le-au ratat în timpul absenței lor forțate de la locul de muncă.
9 din 11 membri ai CSM care au participat la ședință au votat pentru această decizie. Unul s-a prinunțat împotrivă.
Prin decizia CSM, doar patru judecători au putut să-și restabilească în totalitate drepturile. Astfel, Serghei Gubenco a fost repus în funcția de judecător al Curții de Apel Comrat. Serghei Popovici a fost restabilit în funcția de judecător al Judecătoriei Comrat. Garry Bivol a fost repus în funcția de magistrat al Judecătoriei Chișinău, iar Iurie Hârbu a redevenit judecător al Judecătoriei Orhei, reprezentanța Telenești.
Decizia de revocare a statutului de judecător la Judecătoria Militară împotriva lui Sergiu Lebediuc a fost, de asemenea, anulată. Deoarece Judecătoria Militară din Moldova a fost desființată, Consiliul Superior al Magistraturii va lua în considerare posibilitatea de a se adresa președintelui republicii cu o cerere de angajare a judecătorului într-o altă instanță.
Toți cei cinci magistrați au fost revocați din funcții prin decizia CSM din 20 septembrie 2016, la solicitarea procurorului general.
În 2017, Procuratura Anticorupție a finalizat ancheta și a trimis în judecată dosarul penal în care erau aduse acuzații executorilor judecătorești și magistraților de implicare în spălarea a 20 de miliarde de dolari din Rusia prin sistemul bancar din Republica Moldova. În el figurau 15 judecători moldoveni. Majoritatea și-au dat demisia din proprie inițiativă. Unul a murit în timpul anchetei, iar altul este pe lista celor aflați în căutare.
Acum o săptămână s-a aflat că 13 din 15 judecători moldoveni acuzați de implicare în spălarea banilor ruși prin sistemul bancar moldovenesc au fost scoși de sub urmărire penală.
Procurorii au explicat că nu au reușit să acumuleze suficiente probe care ar întruni elemente ale infracțiunii.
Amintim că ancheta cu privire la Laundromat se desfășoară și ăn Rusia. Ministerul rus de Interne consideră că inițiatorul „schemei moldovenești” este omul de afaceri Veaceslav Platon. Potrivit anchetei, el intenționa să „organizeze un canal internațional pentru retragerea fondurilor” din Rusia.
El ar fi propus ideea fostului șef al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc, anunțat în căutare de Moldova și Rusia, care ae fi acceptat oferta, promițând să asigure „loialitatea organelor moldovenești de control și de aplicare a legii”.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova