Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alegeri prezidențiale 2020 în Moldova: Cum votăm

Comisia Electorală Centrală a elaborat mai multe instrucțiuni video în care explică pe înțelesul tuturor cum să votăm în cadrul alegerilor prezidențiale pe timp de pandemie.
Sputnik

Alegerile prezidențiale în Moldova sunt programate pentru 1 noiembrie 2020. În cursa pentru funcția de președinte s-au înscris opt candidați. Este vorba de Renato Usatîi, desemnat de Partidul Politic „Partidul Nostru”, Andrei Năstase, desemnat de Partidul Politic ”Platforma Demnitate și Adevăr”, Tudor Deliu, desemnat de Partidul Liberal Democrat din Moldova, Igor Dodon, candidat independent, Violeta Ivanov, desemnată de Partidul Politic „Șor”, Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Octavian Țîcu, desemnat de Partidul Politic „Partidul Unității Naționale” și Dorin Chirtoacă, desemnat de Blocul electoral UNIREA.

Alegeri prezidențiale 2020: Actele necesare

Cetățenii Republicii Moldova vor putea vota în baza următoarelor documente:

  • Buletin de identitate cu fișa de însoțire, având mențiunea despre domiciliu
  • Buletinul de identitate provizoriu
  • Legitimație de serviciu pentru militarii în termen

Dacă vrei să votezi la o secție de votare deschisă peste hotare, atunci ai nevoie de unul dintre următoarele acte:

  • Pașaportul cetățeanului Republicii Moldova (inclusiv cu termen de valabilitate expirat)
  • Buletinul de identitate sau 
  • Livretul de marinar

Verifică lista electorală

Procedura de verificare este una destul de simplă. Tot ce trebuie să faci este să accesezi pagina verifica.cec.md să introduci codul unic de identificare din 13 cifre pentru a vedea care este secția de votare unde urmează să votezi.

Alegeri prezidențiale în condițiile pandemiei de coronavirus

Comisia Electorală Centrală îi atenționează pe cetățeni să poarte masca de protecție corect. Aceasta trebuie să acopere atât nasul, cât și gura.

Cum obții certificatul de drept de vot - termenul limită

Dacă vrei să votezi la o altă secție de votare decât cea unde ai domiciliul atunci trebuie să mergi până pe 31 octombrie la biroul electoral al secției de votare ce corespunde domiciliului sau reședinței și depune o cerere în baza actului de identitate pentru a obține un certificat de drept de vot în baza căruia vei putea vota la orice secție de votare din țară.

Semnează în lista electorală cu pixul tău

La alegerile din 1 noiembrie, asigură-te că ai un pix cu tine pentru a semna în lista electorală.

Cum să soliciți urna mobilă

Pandemia de COVID-19 nu îți ia dreptul la vot. Dacă în ziua alegerilor te tratezi acasă sau la spital, cere urna de vot mobilă.

Cererile pot fi depuse până în ziua de 31 octombrie, ora 18:00. În ziua votării cererile vor putea fi depuse până la ora 15:00, cu prezentarea certificatului medical.

Alegeri prezidențiale în condiții speciale

Fiecare secție de votare va fi dezinfectată la un interval de 2-3 ore pentru a asigura protecția alegătorilor, observatorilor și funcționarilor electorali.

Păstrează distanța socială

Funcționarii electorali, alegătorii și observatorii trebuie să păstreze obligatoriu distanța fizică de 1,5 m în incinta secției de votare.

Precizăm că acesta este al doilea scrutin la care președintele Republicii Moldova este ales prin vot direct de către populația țării după ce, prin decizia Curţii Constituţionale din 4 martie 2016, s-a revenit la alegerea Preşedintelui prin vot direct de către cetăţeni.

La primul scrutin, care s-a desfășurat pe 30 octombrie 2016, rata de participare a fost de 50.95%. Rezultatele alegerilor prezidențiale au fost validate, fiind depăşit baremul de validare al alegerilor de 1/3 din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova