Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Agricultorii au ieșit din nou la proteste: Iată ce solicită

Agricultori din mai multe raioane ale țării au ieșit astăzi la proteste. Aceștia fac apel către Guvern să fie ajutați în contextul acestui an agricol dificil.
Sputnik

CHIȘINĂU, 19 oct - Sputnik. Producătorul agricol Sergiu Stefanco din raionul Căușeni a declarat pentru Sputnik Moldova că mai mulți agricultori din țară protestează astăzi pentru a cere autorităților să-i ajute să depășească dificultățile acestui an secetos. 

Bani, în condiții preferențiale, pentru agricultori - Detalii
"Suntem agricultori din raioanele Căușeni, Ștefan Vodă, Basarbeasca, Leova, Cantemir, Hâncești, Telenești, Sângerei, Hâncești și Ungheni. Toți se mobilizează din aceste raioane, iar fiecare va protesta în raionul său. Sperăm să fim auziți cât mai curând ca să nu ajungem cu tehnica la Chișinău. Lucrările de toamnă s-au terminat și în orice moment putem să venim și în Capitală și să fim mult mai mulți decât la primul protest din august", a declarat Sergiu Stefanco. 

Producătorii agricoli susțin că s-au săturat de promisiunile autorităților și vor să li se îndeplinească mai multe revindecări.

"Recent, ne-am întâlnit cu ministrul Agriculturii. Am cerut despăgubiri pentru a doua grupă de cereale. Am solicitat să ne așezăm la masa de discuție cu reprezentanții băncilor, guvernatorul BNM ca să ne ajute să achităm măcar 50% din datorii. Creditul să fie pentru o perioadă de 5 ani cu grație de 12 luni. Băncile acordă credite doar pentru cei care nu datorii, dar la noi bilanțul este negativ pentru că în ultimii ani am avut doar pierderi. La fel, am propus să discutăm împreună cu reprezentanții companiilor specializate în imputuri, căci noi nu suntem în stare să achităm  datoriile nici pe 2019. Mai solicităm anularea deciziei de a include taxa rutieră în accizele la produsele petroliere", a precizat producătorul agricol. 

În același timp, am solicitat un comentariu despre aceste proteste de la reprezentanții Ministerului Agriculturii, însă deocamdată responsabilii nu comentează subiectul. 

Agricultorii au ieșit din nou la proteste: Iată ce solicită

Pe parcursul lunii august, mai mulți agricultori au ieșit cu tractoarele la proteste și au cerut autorităților despăgubiri pentru prima grupă de cereale.

Producător: 2020 este anul supraviețuirii pentru agricultori
După aceasta, Guvernul a alocat 300 de milioane de lei pentru achitarea despăgubirilor fermierilor afectați de secetă.

Astfel, pentru fiecare hectar de culturi reînsămânțate s-a acordat 1 620 de lei pentru un hectar, pentru grâul de toamnă – 1 500 de lei, orz de toamnă – 1 530 de lei, rapiță de toamnă – 2 100 de lei. Pentru culturile pomicole, nucifere, arbuști fructiferi și căpșun – 3 800 de lei, viță-de-vie – 3 000 lei, legume în câmp deschis – 2 000 de lei și pentru mazăre – 1 100 de lei pentru fiecare hectar afectat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova