Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Schimbări pe piața de asigurări după revenirea Moldovei în sistemul Carte Verde

Directorul Executiv al Biroului Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule, Alina Osoianu a vorbit în studioul Sputnik despre pașii pe care Moldova va trebui să-i parcurgă pentru a se menține în sistemul internaţional „Carte Verde”.
Sputnik

După o perioadă lungă de monitorizare, Moldova a devenit, recent, membru deplin în cadrul Sistemului Internațional de Asigurări „Carte Verde”. Statul nostru a avut și câteva suspendări din acest sistem internațional, iar autorităţile de reglementare de la Chişinău au trebuit să îndeplinească un plan de acţiuni pentru a soluționa problemele.

Directorul Executiv al Biroului Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule, Alina Osoianu, a declarat că, odată cu reintrarea Moldovei în sistemul de „Carte Verde”, țara noastră va trebui să respecte câteva angajamente, inclusiv stabilitatea păstrării unui fond de garantare externă de peste patru milioane de euro.

„Consiliul Birourilor de la Bruxelles a luat o decizie bazată pe un grad de încredere față de statul nostru. Moldova va trebui să respecte anumite condiții pentru a se menține in sistemul „Carte Verde”, iar una din ele ar fi crearea și păstrarea fondului de garantare. La ora actuală, operatorii pieței de asigurări au garanție bancară suficientă pentru recuperarea credibilității sistemului „Carte Verde, vorbim de acea garanţie externă de 4 milioane 250 de mii de euro”, a declarat Alina Osoianu.

Directorul executiv al BNAA mai spune că, de acum încolo, Moldova va trebui să furnizeze periodic rapoarte și dovezi că este capabilă din punct de vedere financiar  să-și îndeplinească toate obligațiunile asumate în sistemul „Carte Verde”.

Moldova, membru deplin în cadrul Sistemului „Carte Verde”

„Avem garanțiile financiare depuse, doar că ne rămâne să recăpătăm încrederea partenerilor noştri străini, nu va fi ușor după turbulențele care au avut loc. Partenerii externi vor monitoriza aspectele legate de slăbiciunile în cadrul guvernanței corporative, implementarea de către asigurătorii locali a cerințelor prudențiale pentru a spori siguranța financiară a entităților în beneficiul asiguraților. BNAA este pregătit să intervină în cazul unor șocuri financiare pentru că există lichidități suficiente pentru a interveni pe piață”, a precizat Alina Osoianu.

În anii 2015 și 2016, Moldova s-a confruntat cu probleme grave în acest sector. Țara noastră a fost suspendată o perioadă din sistemul internaţional „Carte Verde”. Totodată, Moldova a fost penalizată financiar din cauza fraudelor înregistrate în sistemul de asigurări. BNAA nu a depus la timp garanţia externă de 4,2 milioane de euro, iar instituţia a ajuns în imposibilitate de plată după ce, în urma unor tranzacţii dubioase, BNAA a fost prejudiciată cu 25 de milioane de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova