Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

SIS: Cartelele prepay ar putea fi vândute doar cu buletinul

Cartelele preplătite vor putea fi achiziționate doar după prezentarea unui act de identitate. Asta prevede un proiect de lege elaborat de Serviciul de Informații și Securitate.
Sputnik

CHIȘINĂU, 13 oct - Sputnik. Operatorii de telefonie mobilă din Republica Moldova ar putea fi obligați să colecteze datele de identificare ale utilizatorilor cartellor SIM. Cu alte cuvinte, cartelele prepay ar putea fi vândute doar după ce persoana care le achizionează prezintă actele de identificare.

Inițiativa îi aparține Serviciului de Informații și Securitate, care a elaborat un proiect de modificare a Legii comunicațiilor electronice. Instituția explică într-un comunicat de presă de ce sunt necesare aceste modificări.

„Proiectul nu urmărește scopul interzicerii vânzării cartelelor SIM sau altor servicii electronice preplătite, ci propune stabilirea obligației de înregistrare de către furnizori a datelor minim necesare pentru identificarea, la necesitate și în condiții legale, a utilizatorului acestor servicii”, precizează SIS.

Autoriii proiectului susțin că în prezent sunt foarte multe persoane care au numere de telefon inactive, iar acest lucru „împiedică identificarea lor în cadrul desfășurării activităților speciale de investigație și de urmărire penală”.

Fostul șef al SIS a fost condamnat cu suspendare în dosarul profesorilor turci

Inițiativa elaborată de Serviciul de Informații și Securitate ar putea să descurajeze efectuarea apelurilor anonime la Serviciul 112, în care sunt anunțate alerte sau urgențe false. În baza modificărilor propuse, făptașii ar putea fi ușor identificați și pedepsiți. 

În același timp, SIS dă asigurări că datele despre utilizatori vor fi solicitate doar în baza unui temei legal, fiind respectate drepturile fundamentale ale omului. 

Instituția precizează că astfel de reglementări au fost deja implementate în peste 150 de state ale lumii, inclusiv în mai multe țări ale UE. 

Proiectul va intra în vigoare însă abia după ce va fi adoptat de Parlament. Înainte de asta vor fi organizate consultări publice cu societatea civilă și operatorii de servicii electronice, pentru a vedea care sunt propunerile și obiecțiile părților. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova