Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

COVID-19: Peste 50 de persoane sancționate în doar două zile

Moldovenii care se află în autoizolare sunt monitorizați, iar cei care nu respectă acest regim sunt sancționați.
Sputnik

CHIȘINĂU, 12 oct – Sputnik. Aproape 13 mii de moldoveni se află în regim de autoizolare din cauza pandemiei de coronavirus. Informația a fost oferită pentru Sputnik Moldova de consiliera ministrului Afacerilor Interne, Alina Zbancă. Potrivit ei, 12 672 de oameni au fost obligați să respecte regimul de 14 zile de izolare după ce au revenit din state cu risc epidemiologic sporit de transmitere a COVID-19, incluse în „zona roşie”.

COVID-19: Sute de moldoveni amendați la ieșirea din țară

Pentru că nu au respectat legea și au părăsit locul indicat în fișa epidemiologică înainte de expirarea termenului de 14 zile, 56 de persoane au fost sancționate de oamenii legii în doar două zile - pe 10 și 11 octombrie. Alina Zbancă ne-a mai spus că sunt înregistrate și apeluri la Serviciul Unic 112 în care se reclamă încalcarea regimulului de autoizolare de către persoane.

„În perioada 10-11 octombrie, la serviciul 112 au fost înregistrate nouă apeluri care au denunțat persoanele care încalcă legea”, a precizat Zbancă.

Amintim că la intrarea pe teritoriul Republicii Moldova în perioada stării de urgență în sănătate publică fiecare persoană trebuie să completeze și să semneze fișa epidemiologică. De asemenea, în mod obligatoriu se semnează declarația privind respectarea regimului de autoizolare.

COVID-19: Paturile din spitale, ocupate în proporție de aproape 90%

În cele 14 zile de izolare, persoanele sunt obligate să telefoneze zilnic medicul de familie și să-i ofere detalii despre starea sa de sănătate. Cei care nu respectă perioada de 14 zile de autoizolare la adresa indicată în fișa epidemiologică riscă să fie tras la răspundere contravențională. Amenda în acest caz variază de la 50 la 25 de mii de lei. Cei care încalcă regimul pot fi pasibili chiar de răspundere penală pentru răspândirea bolilor epidemice.

La sfârșitul lunii septembrie Ministerul Sănătății a anunțat că starea de urgență în sănătate publică nu se prelungește la nivel național, iar de acum încolo situația epidemiologică va fi evaluată în funcție de evoluțiile la nivel local, pe unități administrativ-teritoriale. 

În consecință, raioanelor li se atribuie patru niveluri de pericol COVID - „roșu” (mai mult de 100 de cazuri la 100 de mii de locuitori), „portocaliu” (50-10 cazuri), „galben” (1-50) și „verde” (fără cazuri noi în ultimele două săptămâni).

Fii la curent cu toateștiriledin Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru dinTelegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova