Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Protestul transportatorilor: Iată ce cer ei înainte de alegeri

Așa cum au anunțat anterior, transportatorii auto au ieșit astăzi la protest în centrul Capitalei. Ei au cerut în mod public ca gările auto să fie returnate în proprietatea statului. Protestul lor a avut loc cu 3 săptămâni înainte de alegerile prezidențiale.
Sputnik

CHIȘINĂU, 7 oct - Sputnik. Peste 100 de conducători auto au venit cu cu microbuzele în centrul Chișinăului să ceară dreptate. Ei au solicitat autorităților să întoarcă gările auto în proprietatea statului prin rezilierea contractului de parteneriat public-privat încheiat pentru gestionarea patrimoniului ÎS ”Gările și Stațiile Auto”.

Zeci de transportatori au fost sancționați pentru încălcarea măsurilor împotriva COVID-19
Transportatorii susțin că în prezent se pun bazele unei scheme de corupție, iar mulți proprietari de companii de transport de călători suferă pierderi enorme. 

”Noi am făcut multe adresări către autorități și am cerut să rezilieze contractul public privat astfel încât gările auto să fie gestionate de stat. Ele s-au oferit unui antreprenor privat ca să fie gestionate mai eficient, dar mai rău se face. Se pun bazele unei scheme de corupție, la fel ca cea din 2018, când în mod ilegal se aduna de la șoferi câte 1,5 milioane de lei lunar. Acum funcționează în felul următor: se pretind plăți neformale, gările auto favorizează anumiți transportatori, direcționează pasagerii anume către cei cărora le convine, se favorizează o concurență neloială, se încalcă regimul de lucru a autogărilor. Multe din aceste încălcări au fost confirmate prin acte de Agenția Națională Transport Auto. Vreau să vă spun că gările au fost mult mai bine gestionate de stat”, a menționat Oleg Alexa, președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto. 

Oleg Alexa a declarat că toate nemulțumirile au fost anunțate la Guvern, însă deocamdată transportatorii auto nu au promit niciun răspuns. În cazul în care aceștia nu vor fi auziți, președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto susține că protestele vor continua.

Ieri, Serviciul Fiscal de Stat a anunțat că va continua să monitorizeze activitățile economice cu un înalt risc de neconformare fiscală, pentru a preîntâmpina posibile cazuri de prejudiciere a bugetului de stat. 

”Pe parcursul anului 2020, au fost întreprinse acțiuni de conformare voluntară și forțată față de contribuabilii care prestează servicii de transport interurban și internațional de persoane, în regim taxi, și persoane fizice care practică activitate de transport ilicit de persoane în traficul internațional și în regim taxi”, a menționat Serviciul Fiscal.

Pe parcursul anului, Serviciul Fiscal de Stat a recepționat 278 de dosare contravenționale cu privire la practicarea ilicită a transportului de persoane sau mărfuri. În urma acestora, 72 șoferi au fost sancționați contravențional.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova