Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Schimbări importante în domeniul producției de film: Proiectul Guvernului

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării propune completarea Legii privind atragerea investițiilor străine în domeniul producției de film.
Sputnik

CHIȘINĂU, 4 oct - Sputnik. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a înaintat spre dezbateri publice un proiect privind atragerea investițiilor străine în domeniul producției de film și alte opere audiovizuale. Potrivit autorilor, proiectul a fost elaborat pentru a soluționa dificultățile de atragere a investițiilor străine în domeniul producției de film.

”Beneficiarul, la depunerea dosarului, trebuie să achite o taxă de stat. Problema în sine nu constă în achitarea unei taxe, ci în faptul că această taxă este una de stat, însă Codul Fiscal, care este sediul de bază al taxelor, nu reglementează o astfel de taxă. Pe de altă parte, autorii Legii nr.154/2018 intenționaseră ca această taxă să fie, de fapt, o taxă de examinare a dosarului depus de beneficiar”, este precizat în nota informativă.

Principalele prevederi ale proiectului şi evidenţierea elementelor noi

Prezentul proiect propune operarea unor completări la Legea nr.154/2018 privind atragerea investițiilor străine în domeniul producției de film și alte opere audiovizuale, principalele prevederi şi elemente noi integrate în proiect fiind următoarele:

Cinematografia pe timp de pandemie: Ce a pus la cale regizorul Valeriu Jereghi

Aspectul de bază al completărilor ține de recalificarea așa-zisei „taxă de stat pentru depunerea dosarului de beneficiar”. Această taxă trebuie să fie, de fapt, o „taxă de examinare a dosarului de beneficiar”, care va avea drept scop acoperirea cheltuielilor aferente examinării dosarelor de beneficiar.

Un alt aspect, abordat prin proiectul de lege constă în excluderea prevederilor referitoare la Comisia de experți, ca organ care examinează dosarele de beneficiar depuse în vederea acordării suportului financiar pentru producțiile de film și alte opere audiovizuale. Aceste atribuții vor fi exercitate de Consiliul de acordare a suportului financiar.

De asemenea, termenul de examinare a dosarului de beneficiar se majorează de la 10 la 20 zile.

O ultimă prevedere se referă la alin.(7) art.17 într-o nouă redacție, apropriată sensului noțiunilor utilizate în legislația fiscală și bugetară.

Proiectul urmează a fi remis Ministerului Justiției pentru efectuarea expertizei juridice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova