Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Prezidențiale 2020: Start oficial pentru campania electorală

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020 a început astăzi oficial. Este perioada în care candidații pot face agitație pentru a-i convinge pe alegători să-și dea votul în favoarea lor.
Sputnik

CHIȘINĂU, 2 oct - Sputnik. Astăzi s-a dat startul oficial al campaniei electorale pentru prezidențialele din 1 noiembrie. Astfel, concurenții înregistrați au dreptul să organizeze întâlniri cu elegătorii și să le prezinte programele electorale pentru a-i convinge să-i voteze. 

Potrivit Codului Electoral, concurenții beneficiază de drepturi egale în folosirea mijloacelor de informare în masă.

Ei au dreptul de asemenea să fie degrevați de atribuţiile de la locul de muncă pentru a putea face agitație. 

Pe durata perioadei electorale, candidaţii nu pot fi concediaţi, traşi la răspundere penală, arestaţi, reţinuţi sau supuşi unor sancţiuni administrative fără consimţămîntul organului electoral care i-a înregistrat, cu excepţia cazurilor de infracţiuni flagrante.

De astăzi nu se mai pot depune acte la CEC pentru înregistrarea pretendenților la fotoliul de șef de stat.

Specificul alegerilor prezidențiale din acest an – expert

Ieri Comisia Electorală Centrală a informat că „în cursa pentru funcția de președinte al Republicii Moldova am putea avea cel mult 8 concurenți”.

Până acum au fost înregistrați 6 candidați, iar dosarele altor doi sunt în proces de examinare.

Ieri, Comisia a înregistrat-o pe Maia Sandu candidat la prezidențiale, iar și mai devreme au fost înscriși în cursă candidatul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” Andrei Năstase, Renato Usatîi din partea formațiunii „Partidul Nostru”, liberal-democratul Tudor Deliu, Igor Dodon, ales de adunarea cetățenilor, și Violeta Ivanov din partea Partidului „ȘOR”.

Comisia Electorală Centrală a refuzat însă înregistrarea lui Andrian Candu, după ce a descoperit mai multe nereguli în listele de subscripție. 

Câte secții de votare vor fi deschise la prezidențiale

Comisia Electorală Centrală anunță că la alegerile prezidențiale programate pentru 1 noiembrie vor fi deschise 2143 de secții de votare. 139 dintre acestea vor fi constituite peste hotarele Republicii Moldova, unde își vor exercita dreptul la vot cetățenii din diasporă. Alte 42 de secții de votare vor fi amenajate pentru cetățenii din stânga Nistrului, municipiul Bender și unele localități din raionul Căușeni. 

În Chișinău și suburbii vor fi deschise 305 secții de votare. CEC precizează că birourile electorale vor fi deschise până în data de 6 octombrie. 

Numărul alegătorilor

În Republica Moldova există oficial 3 milioane 290 de mii de cetățeni cu drept de vot, potrivit datelor din Registrul de Stat al Alegătorilor, care au fost publicate de Comisia Electorală Centrală. 

Ce se va întâmpla pe scena politică dacă la prezidențiale învinge un candidat de dreapta

Totuși, doar puțin peste 2,8 milioane au reședința în țară, fiind arondați la unități administrativ-teritoriale de nivelul doi. 

Comisia Electorală Centrală precizează că această diferență poate fi explicată prin faptul că un număr mare de cetățeni ai Republicii Moldova se află peste hotare. Potrivit CEC, în afara țării au emigrat 230.384 persoane. 

În plus, o bună parte dintre cetățeni se află în afara teritoriului controlat de autoritățile constituționale din Republica Moldova. În stânga Nistrului se află peste 249 de mii de persoane, potrivit CEC. 

Majoritatea alegătorilor incluși în registru sunt înregistrați în Chișinău - 638.011 persoane. Pe locul doi se poziționează autonomia găgăuză, unde sunt înregistrați 131.118 cetățeni cu drept de vot, iar pe locul trei capitala Nordului, Bălți, unde sunt înregistrate 102.971 de persoane.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova