Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Mesaj pentru părinți și bunici de la Dodon: Vezi motivul

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a venit cu u mesaj de felicitare pentru persoanele vârstnice.
Sputnik

CHIȘINĂU, 30 sept – Sputnik. Astăzi, de Ziua Internațională a persoanelor în vârstă, președintele Republicii Moldova le-a transmis un mesaj de felicitare tuturor persoanelor din această categorie. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon le mulțumește părinților, bunicilor și străbunicilor din țara noastră pentru „graiul matern și cultura, meșteșugurile și îndeletnicirile, tradițiile și valorile morale”, transmise din generație în generație.

Șeful statului a asigurat persoanele în vârstă că va depune eforturi pentru ca acestea să se bucure de o bătrânețe liniștită și că vor fi respectate nu doar de sărbători, dar în fiecare zi.

21,8% din cetățenii Republicii Moldova au peste 60 de ani

Datele Biroului Național de Statistică arată că, la începutul anului 2020, în Republica Moldova locuiau 574, 9 mii de persoane în vârstă de 60 ani și peste, ceea ce constituie 21,8% din numărul total al populației cu reședință obișnuită.

Mesaj pentru părinți și bunici de la Dodon: Vezi motivul

Ponderea persoanelor în vârstă de peste 60 ani este în creștere continuă. La începutul anului 2020, coeficientul de îmbătrânire a populației a constituit 21,8%, ceea ce corespunde unui nivel înalt de îmbătrânire demografică. Comparativ cu începutul anului 2016, acesta a înregistrat o majorare cu 3,3 puncte procentuale.

Din numărul total al vârstnicilor din țara noastră înregistrați la începutul anului, circa 60% erau femei, fiecare a treia persoană era între 60-64 ani, iar 10,9% constituiau persoanele care au depășit vârsta de 80 ani.

Până la ce vârstă au avut speranța să trăiască moldovenii în 2019

BNS informează că populația din întreaga lume este într-un proces continuu de îmbătrânire. În anul 2019, circa 703 milioane de persoane de pe glob aveau vârsta de 65 ani și peste. Până în anul 2050 se estimează că aceasta va crește până la 16%2.

De menționat, Ziua Internațională a persoanelor în vârstă a fost instituită în februarie 1991 de Organizația Națiunilor Unite, iar câteva luni mai târziu, pe 16 decembrie 1991, Adunarea Generală a ONU adopta rezoluția 46/91 cu titlul „Principiile Națiunilor Unite pentru persoanele în vârstă destinate a le permite să trăiască mai bine în anii câștigați”. Aceste principii consacră dreptul persoanelor vârstnice la hrană, condiții de locuit și îngrijire medicală, libertatea de a decide asupra vieții personale și profesionale, dreptul de a se exprima și de a participa în activități sociale după pensionare, precum și accesul la oportunități de învățare adecvate vârstei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova