Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Profesor rus, despre situația din Moldova - când scăpăm de COVID?

Profesorul Anatolii Davidovici Aliștein de la Centrul „Gamalei” din Rusia, care a elaborat vaccinul împotriva COVID-19, a oferit în exclusivitate pentru Sputnik Moldova un comentariu cu privire la situația epidemiologică din Republica Moldova.
Sputnik

CHIȘINĂU, 1 oct - Sputnik. Contactat telefonic de către corespondentul Sputnik Moldova, doctorul în științe medicale, profesorul Centrului Național de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie ”Gamaleia” din Rusia Anatolii Davidovici Aliștein a declarat oamenii vor reveni la vritmul de viață de până la pandemie abia după ce va începe vaccinarea.

OMS, recunoscătoare Rusiei pentru crearea vaccinului ”Sputnik V”
O altă condiție, spune profesorul, este respectarea regulilor antiepidemice. 

„Va mai fi nevoie de încă un an sau doi. Mai departe vor apărea vaccinuri și vom putea trăi cu această infecție mult timp. Infecția nu va dispărea nicăieri, pentru că virusul este foarte contagios”, a spus Anatolii Aliștein.

Profesorul afirmă însă că virusul COVID-19 ar putea fi mai puțin agresiv în viitor. El a comparat COVID-19 cu virusul gripal. 

„Chiar dacă avem vaccinuri împotriva gripei, noi doar nu uităm de virusul gripal. Acest virus este mai puternic decât cel gripal, dar cred că în perspectivă el va deveni la fel ca cel gripal. Există o tendință generală de atenuare în cazul unor asemenea virusuri. Dacă vom respecta regulile antiepidemice și vom avea vaccin, vom putea trăi cu acest virus”, a spus doctorul în științe. 

Aliștein a vorbit și despre situația epidemiologică din Moldova, pe care o consideră destul de gravă, dar crede că oamenii nu ar trebui să se lase cuprinși de panică. 

Vaccinul împotriva COVID-19: Centrul „Vector” a finalizat studiile clinice

„Asta desigur că e rău, dar nu trebuie să ne alarmăm foarte tare. Sigur că trebuie de respectat măsurile antiepidemice. Trebuie de îndemnat oamenii să respecte distanța socială, să poarte măști în locuri aglomerate, să se spele deseori pe mâini să muncească de la distanță, dacă acest lucru este posibil, iar oamenii în etate trebuie să se autoizoleze. În acest sens ați putea un pic să atenuați răspândirea epidemiei”, a declarat profesorul pentru Sputnik Moldova

În Republica Moldova bilanțul persoanelor infectate cu COVID-19 de la începutul pandemiei a depășit cifra de 53 de mii. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova