Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Guvernul a aprobat repetat modificarea Constituției

Cabinetul de miniștri a aprobat un nou proiect de revizuire a Constituției, după ce un document similar a fost respins de Curtea Constituțională. Astfel, documentul urmează să ajungă încă o dată la Înalta Curte, iar ulterior la Parlament.
Sputnik

CHIȘINĂU, 30 sept - Sputnik. Guvernul a aprobat un nou proiect de revizuire a Constituției care se referă la procedura de numirea judecătorilor în funcție, dar și la componența Consiliului Suprem al Magistraturii.

Chicu: Declarație-trăsnet despre Curtea Constituțională
Acum, Curtea Constituțională urmează să vină cu un nou aviz, astfel încât proiectul să ajungă în Parlament. Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a anunțat că inițiativa a fost examinată de Consiliul Europei și Comisia de la Veneția, iar ambele instituții au spus că acest proiect corespunde normelor legale.

”Judecătorii instanțelor se numesc în funcție, în condițiile legii, până la atingerea plafonului de vârstă, de către Președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Președintele Republicii Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de către Consiliul Superior al Magistraturii. Proiectul a fost consultat cu Consiliul Europei din care se menționează că proiectul de lege corespunde Consiliului Europei și Comisiei de la Veneția”, a precizat ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi. 

Totodată, se introduc noi prevederi cu privire la componența CSM, care trebuie să fie format din 12 membri. Este vorba despre șase judecători aleși la Adunarea Generală a Judecătorilor și șase persoane care se bucură de o înaltă reputație profesională și integritate personală, cu experiență în domeniul dreptului sau în alt domeniu relevant, care nu activează în cadrul organelor puterii legislative, executive sau judecătorești și nu sunt afiliate politic. Respectiv, sunt excluși din componența CSM actualii membri din oficiu, adică procurorul general, ministrul Justiției și președintele Curții Supreme de Justiție. Premierul Ion Chicu a menționat că proiectul este foarte important. 

”Domnul ministru al Justiției a fost la Strasbourg, unde a discutat la Consiliul Europei în privința acestor modificări în Constituție. Venim cu proiectul agreat cu Comisia de la Veneția. Și opinia Comisiei Europene există. Trebuie să mergem cu aceste modificări care au ca obiectiv diminuarea implicării politicului în sistemul de justiție”, a declarat premierul Ion Chicu.

Amintim că proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției care vizează sistemul judecătoresc a fost avizat negativ de Curtea Constituțională. Astfel, nu putea fi trimis Parlamentului spre aprobare. Președintele Înalte Curți, Domnica Manole, a menționat că magistrații au luat această decizie pentru că inițiativa de revizuire a Constituției Republicii Moldova a fost înaintată de Guvern cu încălcarea mai multor prevederi. 

Imediat după decizia Curții Constituționale, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi s-a deplasat la Strasbourg, unde a discutat cu reprezentanții Comisiei de la Veneția despre proiectele de amendamente la Constituție elaborate de Guvern și respinse de Curtea Constituțională.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova