Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Președinții Republicii Moldova

Sputnik

Președinții Republicii Moldova au fost: Mircea Snegur, Petru Lucinschi, Vladimir Voronin, Nicolae Timofti și Igor Dodon, care deține și în aceste momente această funcție, dar al cărui mandat expiră în aproximativ o lună, pe 1 noiembrie fiind anunțate alegeri prezidențiale.

Mircea Snegur

Mircea Snegur a fost primul președintele al țării și a deținut această funcție din 3 septembrie 1990 până în 15 ianuarie 1997.

Pe 3 septembrie 1990 el a fost ales președinte de către Sovietul Suprem al RSSM, iar apoi – în 1991, a obținut primul mandat de șef de stat al Republicii Moldova prin alegeri directe, acumulând 98% din voturi, fiind singurul candidat.

Petru Lucinschi

Petru Lucinschi a fost cel de-al doilea președinte moldovean, el și-a exercitat mandatul de șef de stat în perioada 15 ianuarie 1997 - 7 aprilie 2001.

Vladimir Voronin

Vladimir Voronin este al treilea și deocamdată cel mai longeviv președinte ale Republicii Moldova, el deținând această funcție din 7 aprilie 2001 până pe 11 septembrie 2009.

Nicolae Timofti

Nicolae Timofti este președintele a cărui alegere în funcție de către Parlament a fost contestată de către mulți dat fiind că s-a realizat cu depășirea termenilor legali prevăzuți de Constituție pentru această procedură. El s-a aflat în fotoliul prezidențial din 23 martie 2012 până în 23 decembrie 2016.

Igor Dodon

Igor Dodon este actualul și cel mai tânăr președinte al Republicii Moldova. El a obținut postul de șef al statului în urma alegerilor din 23 decembrie 2016.

Președinții interimari ai țării: Filat, Ghimpu și Lupu  

Vladimir Filat a fost președinte interimar al Republicii Moldova pentru o scurtă perioadă în decembrie 2010.

Mihai Ghimpu a asigurat interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova între 11 septembrie 2009 și 28 decembrie 2010.

Marian Lupu a fost președinte interimar al Republicii Moldova în perioada 2010-2012.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1 / 15
Igor Dodon
2 / 15
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și președintele Republicii Moldova, Igor Dodon (dreapta), la o întrevedere în cadrul summit-ului Consiliul Economic Eurasiatic Suprem și șefilor statelor invitate, Palatul Independenței din Nur-Sultan
3 / 15
Igor Dodon
4 / 15
Vladimir Voronin
5 / 15
Petru Lucinschi
6 / 15
Președintele Federației Ruse, Boris Elțin, (stânga) se întâlnește cu președintele Republicii Moldova, Mircea Snegur (dreapta).
7 / 15
Președintele Republicii Moldova, Mircea Snegur, înainte de ceremonia de semnarea protocolului la Acordul privind Înființarea Comunității Statelor Independente.
8 / 15
Președintele Moldovei, Mircea Snegur, care a ajuns la ședința șefilor statelor CSI, a fost întâmpinat cu pâine și sare pe aeroportul din Moscova.
9 / 15
Primul secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist din Moldova, Petru Lucinschi, la Congresul XXVIII al PCUS. Palatul Congreselor de la Kremlin.
10 / 15
Petru Lucinschi, președintele Parlamentului
11 / 15
Președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin
12 / 15
06 octombrie 2007. Președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, (de la stânga la dreapta) în timpul unei întâlniri la Dușhanbe.
13 / 15
15 mai 2012. Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, la summitul informal al șefilor de stat ai CSI de la Kremlin.
14 / 15
27 iulie 2013. Președintele rus, Vladimir Putin, președintele ucrainean, Viktor Ianukovici, și președintele moldovean, Nicolae Timofti (de la stânga la dreapta) înainte de începerea unui serviciu divin dedicat aniversării a 1025 de ani de la încreștinarea Rusiei Kievene, pe Dealul Sfântului Vladimir, Kiev.
15 / 15
Președintele ales al Republicii Moldova, Nicolae Timofti.