Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Serviciul 112: Unii apelanți devin agresivi - audio

În ultima perioadă la numărul unic de urgență 112 sunt înregistrate tot mai multe apeluri cu abuzuri verbale din partea cetățenilor. Unii dintre ei devin agresivi atunci când trebuie să răspundă la un set de întrebări obligatorii din partea operatorilor.
Sputnik
Serviciul 112: Unii apelanți devin agresivi - audio

Acum mai mult ca niciodată operatorilor de la Serviciul 112 le revine o misiune extrem de importantă. Aceștia sunt la datorie zi și noapte, fiind primii care primesc apelurile și coordonează toate intervențiile pentru cei suspecți sau infectați cu noul coronavirus.

Zilnic, fiecare operator primește sute de apeluri, iar preluarea operativă a acestora și transmiterea informației serviciilor de urgență pentru a interveni în timp real, înseamnă salvarea de vieți omenești.

Râzi în hohote, dar te apucă și plânsul: Apeluri deocheate la 112 – Audio
Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova specialistul în relații publice din cadrul Serviciului Național Unic de Urgență 112, Ana Carpovici, a subliniat că în această perioadă, indiferent de natura urgenței, toți apelanții primesc un set de întrebări obligatorii din partea operatorilor: dacă prezintă simptome asociate cu noul tip de virus COVID-19, dacă au interacționat cu persoane revenite de peste hotare și dacă au interacționat cu persoane diagnosticate cu COVID-19, cu persoane aflate în carantină sau dacă au revenit recent dintr-o călătorie de peste hotarele țării.

Cu regret, nu toți cetățenii sunt receptivi să colaboreze cu operatorii. Mulți dintre ei efectuează apeluri false, abuzive sau nonurgente, iar unii devin deranjați atunci când trebuie să răspundă la setul de întrebări obligatorii, specifice acestei perioade.

"Apelurile care nu necesită o urgență îngreunează eficiența operatorului, deoarece ele ocupă linia telefonică și de multe ori din cauza acestor apeluri au de suferit persoanele care cu adevărat au nevoie de ajutor. Mai mult, la sfârșitul conversației, atunci când operatorul acordă întrebări legate de coronavirus, unii apelanți devin brusc mai agresivi, ofensând demnitatea personală al operatorului", a subliniat Ana Carpovici.

În acest context, specialistul a adresat un mesaj tuturor apelanților, îndemnându-i la înțelegere, respect și colaborarea cât mai eficientă cu operatorul.

Codul Contravențional a Republicii Moldova stipulează amendarea în cazul în care persoana a efectuat o chemare falsă, însă o reglementare pentru realizarea apelului abuziv din partea unui apelant sau folosirea unui limbaj licențios, deocamdată nu există în legislație.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova