CHIŞINĂU, 23 sept - Sputnik. Președintele țării, Igor Dodon, a ţinut un discurs în cadrul dezbaterilor generale la cea de-a 75-a Adunare Generală a Organizației Națiunilor Unite, în care a vorbit despre perspectivele de dezvoltare economică și reintegrare teritorială, dar și despre marile provocări ale perioadei în care trăim.
Igor Dodon a menționat că se constată o lipsă de progres în ceea ce privește depășirea conflictelor de durată, în deosebi în regiunea Europei de Est, unde se află și Republica Moldova.
Moldova va avea un plan pentru diferendul transnistrean
El a amintit că încă din 1992, atât în cadrul ONU și OSCE, cât și în cadrul altor platforme internaționale, Republica Moldova a abordat în permanență subiectul reglementării conflictului transnistrean. Însă în pofida eforturilor depuse, conflictul rămâne până în prezent nesoluționat.
”Cauzele ar putea fi identificate prin lipsa voinței politice corespunzătoare din partea unor actori implicați, prin existența intereselor economice tenebre ale unor cercuri din diferite țări ale regiunii în care ne aflăm, dar și prin caracterul geopolitic puternic pronunțat al problemei transnistrene”, a explicat președintele.
El a subliniat în context importanța unei abordări constructive din partea tuturor actorilor angajați în cunoscutul format „5+2”și mandatațu să identifice soluția finală a conflictului în cauză, exprimându-și convingerea că statele garante și observatorii ”vor depune eforturi suplimentare pentru identificarea rapidă a unei soluții cuprinzătoare, pașnice și durabile”care vor avea la bază ”respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor recunoscute internațional”.
Igor Dodon a mai subliniat adoptarea unei decizii finale și documentele privind soluționarea completă a conflictului transnistrean ”ar trebui să se bazeze exclusiv pe inițiativele și propunerile formulate nemijlocit de către Republica Moldova, dar nu pe cele elaborate în afara țării”.
”Prin urmare, vom depune eforturile necesare pentru ca un prim proiect al Parametrilor de bază și al principiilor modelului final de soluționare să fie elaborat rapid și transmis în prima jumătate a anului următor tuturor participanților la formatul „5+2” și părților interesate pentru a fi discutat și, sperăm foarte mult, găsit numitorul comun pentru o soluție a conflictului”, a concluzionat șeful statului.
Marea provocare – pandemia
”Combaterea COVID-19 impune acțiuni coordonate și transparente la nivel global. În egală măsură, subliniem importanța unei cooperări internaționale consolidate, cu manifestarea solidarității. Susținem imperativul asigurării accesului universal la tratament și vaccinuri, când acestea vor deveni disponibile”, a subliniat Dodon.
El a saluta instituirea Fondului special destinat sprijinirii măsurilor de răspuns și recuperare în lupta contra COVID-19 ale statelor cu venituri mici și mijlocii.
Moldova și obiectivele de Dezvoltare Durabilă
Șeful statului a afirmat că în ultimul av s-a reușit obținerea unor schimbări pozitive ”pe filiera combaterii corupției”, menționând că se muncește în continuare eficient asupra reformei justiției.
”Pentru a spori protecția socială a cetățenilor, am recurs la indexarea pensiilor și indemnizațiilor de două ori pe an. Este în plină desfășurare ambițiosul program național de reabilitare a infrastructurii rutiere. Reforma constituțională inițiată recent urmărește, de asemenea, scopul asigurării dezvoltării durabile a Republicii Moldova”, a declarat președintele Dodon.
Neutralitatea și o politică externă echilibrată
Igor Dodon a menționat că politica externă echilibrată este o condiție importantă pentru asigurarea dezvoltării durabile a Republicii Moldova.
”Fiind un stat neutru, nu ne vom angaja în sprijinul unui stat contra altuia. Respectiv, nu admitem să ne alăturăm unor sancțiuni îndreptate împotriva partenerilor noștri. Reiterez faptul că, potrivit Constituției Republicii Moldova, noi suntem un stat neutru și, prin urmare, nu vom adera la niciun bloc politico-militar, nici în Vest și nici în Est”, accentuat șeful statului.
Președintele a menționat că politica externă a Moldovei a fost îndreptată în ultimii ani spre păstrarea relațiilor de prietenie și a parteneriatelor internaționale.
”La Vest, relațiile politice și cooperarea noastră cu UE sunt ghidate de Acordul de asociere semnat în 2014 în privința consolidării statului de drept, instituțiilor democratice, respectării drepturilor omului. În mod firesc, Uniunea Europeană este pentru Republica Moldova un partener strategic în toate domeniile vieții statului și a societății moldovenești”, menționat Dodon.
În același timp, Republica Moldova are și o interferență pronunțată cu spațiul eurasiatic.
Prin semnarea în 2018 a Memorandumului de cooperare cu Uniunea Economică Eurasiatică, Republica Moldova a obținut statutul de observator în această organizație ‒ fapt care ne permite să urmărim îndeaproape evoluția și perspectivele acestei promițătoare organizatii regionale. În ultimii ani am reușit să restabilim parteneriatul strategic cu Federația Rusă”, a explicat președintele țării.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova