Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Savant, despre adevărata cauză a secetei din Moldova și efectelor ei

O secetă hidrologică de asemenea proporții ca în anul 2020 țara nu a mai cunoscut din 1947 în coace: Doctorul habilitat Boris Boincean a vorbit despre cauzele dezastrului natural.
Sputnik

CHIȘINĂU, 22 sept - Sputnik. În acest an, țara noastră s-a ciocnit cu o adevărată catastrofă naturală, când după o iarnă fără de zăpadă a urmat primăvara și vara secetoasă, când deficitul lunar de precipitații pe metru pătrat a constituit 180 de milimetri, comparativ cu ​​anii precedenți și când soarele a ars fără milă pământul moldovenesc. Despre acest lucru a vorbit directorul executiv al Institutului „Selecția” (Bălți), Boris Boincean, în Studioul Radio Sputnik Moldova.

"De îndată ce apare secetă în țară, toată lumea începe să vorbească despre necesitatea irigării artificiale. Acest lucru este greșit. De ce? Pentru că seceta este o consecință și trebuie să stabilim cauza acesteia. În cazul Moldovei, este incapacitatea solului de a absorbi și a utiliza rațional umiditatea. Solurile noastre nu au suficient humus deoarece sunt uzate”, a declarat expertul.

Secetă hidrologică: Recomandările specialiștilor pentru o agricultură durabilă - detalii
În anul trecut, după o lungă perioadă de secetă, a urmat încă o perioadă de ploi prelungite, care a dus la eroziunea structurii solului supra-compactat. Acest lucru a agravat calitatea cernoziomurilor noastre, care și așa sunt epuizate de rotația incorectă a culturilor, cultivarea pe aceleași terenuri, timp de mai mulți ani, doar a culturilor industriale - floarea soarelui, porumb și rapiță.

"Astăzi este necesar să luăm în studiem în mod serios calitatea și gradul de deteriorare a solurilor noastre. Oamenii de știință, inclusiv Doсuceav și Kosîceov, au susținut că seceta poate fi parțial cauzată de incapacitatea solului de a absorbi umezeala. Cernoziomul moldovenesc are nevoie astăzi nu doar de chimizare și îngrășăminte minerale, cât de îmbunătățirea structurii, de revigorarea sa”, spune Boinchan.

Multe terenuri agricole din Moldova au nevoie ca cel puțin 4-5 ani ca să fie cultivate cu culturi furajere - lucernă, care îmbogățește solul. Pe viitor, aceste măsuri vor da roade - cernoziomurile din Moldova vor deveni din nou fertile și bogat în humus, a concluzionat expertul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova