Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenii asociați cu COVID-19, discriminați de societate

Fenomenul stigmatizării oamenilor asociați cu COVID-19 este tot mai răspândit în societatea moldovenească. Potrivit unui studiu, practic fiecare a doua persoană asociată într-un fel sau altul cu acest virus s-a simțit discriminată.
Sputnik
Moldovenii asociați cu COVID-19, discriminați de societate

Pentru a preveni și combate fenomenul stigmatizării oamenilor asociați cu COVID-19 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a lansat Campania de informare"Reducerea stigmei asociate cu COVID-19" cu mesajul „Doar împreună putem opri pandemia și stigmatizarea!”.

Potrivit consilierului în domeniul comunicării al instituției, Cristina Stratulat, campania își propune să combată stereotipurile și stigmatizarea socială asociată cu COVID-19 prin promovarea unei comunicări și informări publice corecte, deschise și empatice, dar și prin exemple practice și recomandări pentru sprijinirea comunităților și persoanelor afectate de epidemie.

"Oamenii care au fost infectați cu acest virus au comunicat că au fost discriminați practice de societate, de vecini, de prieteni. Au fost și cazuri când întreaga familie era izolată acasă și cereau un oarecare ajutor de la cei care locuiau prin preajmă, iar aceștia nici nu răspundeau la telefon. Mai mult, și copiii au de suferit. Când se reîntorc la școală sau în grupul de prieteni nimeni nu dorește să discute sau să se joace cu ei", a declarat pentru Sputnik purtătorul de cuvânt al MSMPS.

Cristina Stratulat a remarcat că cele mai stigmatizate categorii ale populației sunt: grupurile minoritare etnice sau rasiale; persoanele diagnosticate care au contractat COVID-19, cei care sunt bolnavi și cei care s-au tratat de acest virus, dar și apropiații acestora; reprezentanții diasporei sau cetățenii care au venit din statele afectate; medicii și lucrătorii medicali; lucrătorii din prima linie; persoanele fără adăpost; persoanele cu dizabilități; persoanele cu afecțiuni cronice care prezintă simptome similare cu noul coronavirus.  

OMS, recunoscătoare Rusiei pentru crearea vaccinului ”Sputnik V”
Principalele acțiuni realizate în cadrul campaniei lansate vor fi realizate cu ajutorul video-urilor, infograficelor și posterelor.

"Ne propunem să combatem acest stereotip asociat cu COVID prin promovarea unei comunicări eficiente, prin exemple practice. Ne dorim să sensibilizăm publicul și mass-media. Oricine se poate infecta și nu este o rușine să ascundem simptomele bolii și să ne adresăm cât mai curând după ajutor specialiștilor", a conchis Stratulat.

Campania națională de informare "Reducerea stigmei asociate cu COVID-19" se va desfășura timp de două luni. Aceasta a fost lansată în colaborare cu Uniunea Europeană, Biroul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din Republica Moldova și Oficiul ONU pentru Drepturile Omului.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova