De ce Ministerul Economiei compară România cu Rusia

Ministerul Economiei a recurs, într-un comunicat de presă, la o comparație directă între România și Rusia ca piețe de destinație a exporturilor moldovenești. Expertul economic Roman Chircă a vorbit pentru Sputnik despre factorii ce fac diferența pe cele două piețe.
Sputnik

CHIȘINĂU, 21 sept – Sputnik. Ministerul Economiei și Infrastructrurii (MEI) a anunțat astăzi, printr-un comunicat de presă, că „importurile României din Republica Moldova au depășit de câteva ori importurile de produse moldovenești ale Federației Ruse”, cu trimitere la datele statistice pentru intervalul ianuarie-iulie 2020.

Lovitură grea pentru economia Moldovei: A scăzut exportul

Ulterior, pe site-ul ministerului, fraza de mai sus, care deschide comunicatul de presă, a fost corectată în felul următor: „Importurile României din Republica Moldova au depășit de câteva ori importurile de produse moldovenești ale altor parteneri strategici”.

Astfel, prin redactare, din comunicatul oficial a fost eliminată comparația directă între România și Rusia ca piețe de destinație a exporturilor moldovenești.

De ce Ministerul Economiei compară România cu Rusia

În comunicatul de presă al MEI este citat și ministrul Sergiu Railean, care apreciază: „România a devenit principalul importator de produse moldovenești, astfel devansând de câteva ori ceilalți parteneri strategici la acest capitol. Acest fapt vorbește despre o cooperare strategică dovedită de cifre și fapte, nu doar de declarații”.

De ce Ministerul Economiei compară România cu Rusia

Până a fi redactat comunicatul MEI, reporterul Sputnik Moldova l-a solicitat pe expertul economic Roman Chircă să vorbească despre factorii care stimulează exporturile moldovenești către România și motivele care au condus la diminuarea exporturilor moldovenești către Rusia.

De ce Ministerul Economiei compară România cu Rusia

Faptul că România este principala destinație a exporturilor moldovenești „nu este un lucru nou”, iar exporturile moldovenești către Rusia au scăzut pe parcursul anilor inclusiv din cauza barierelor tehnice, a răspuns Roman Chircă.

Vom preciza că, potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), exporturile către România au scăzut, totuși, cu 20,3% în ianuarie-iulie 2020, comparativ cu intervalul ianuarie-iulie 2019, în timp ce exporturile către Federația Rusă au crescut în același interval cu 4,2%.

Volumul exporturilor moldovenești în România în ianuarie-iulie 2020 a însumat 357,05 milioane de dolari. Importurile din România s-au cifrat în intervalul menționat la 348,73 milioane de dolari, astfel rezultând un sold comercial pozitiv pentru Republica Moldova în valoare de 8,32 milioane de dolari.

„Astfel, România a devenit principalul partener comercial al țării noastre, atât la export, cât și la import, achiziționând în perioada de referință cel mai mare volum de produse moldovenești și ocupând locul 1 în ceea ce privește furnizarea de bunuri în Moldova”, a informat MEI.

României îi reveneau 25% din exporturile Republicii Moldova încă până la aderarea la Uniunea Europeană, în 2007, a menționat expertul economic Roman Chircă în comentariul său oferit reporterului Sputnik.

„Corect ar fi de spus că România este principala destinație a exporturilor moldovenești. Acest lucru nu este nou, încă până a adera la UE în 2007, România avea un acord de comerț liber cu Republica Moldova. Republica Moldova exporta în România 25% din structura exporturilor”, a explicat Roman Chircă.

De ce cursul rublei rusești este atât de mic în Moldova

Prin ce se explică o asimilare atât de bună de către piața românească a produselor moldovenești? „Cauza principală”, potrivit lui Roman Chircă, „este proximitatea geografică”, faptul că două „piețe economice diferite – Republica Moldova și Romania, în cadrul unui acord de comerț liber” își  „dinamizează schimburile economice”.  

La capitolul importurilor de mărfuri moldovenești, România „a devansat Rusia și chiar Ucraina, care se află în vecinătate”, a constatat expertul economic.

Exporturile moldovenești pe piața rusă au scăzut din cauza „pandemiei COVID-19, barierelor tehnice, scăderii cererii pe piața Federației Ruse”, a apreciat Roman Chircă.

„Comerțul cu Ucraina și Rusia a scăzut din cauza multiplelor bariere tehnice și de tranzit impuse istoric de Ucraina în tranzitul mărfurilor moldovenești”, a menționat expertul economic.

În primele șapte luni ale anului 2020, în schimburile comerciale moldo-ruse, soldul balanței comerciale este negativ pentru Republica Moldova, cifrându-se la 200 de milioane de dolari americani.

În intervalul ianuarie-iulie 2020, Republica Moldova a exportat în Federația Rusă mărfuri în valoare de 137,49 milioane de dolari și a importat produse rusești ce au însumat 337,61 milioane de dolari, potrivit statisticilor oficiale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova