Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Prezidențiale: Câți cetățeni s-au înregistrat pentru a vota

Înregistrarea prealabilă pentru participarea la alegerile prezidențiale din această toamnă s-a încheiat. Comisia Electorală Centrală a prezentat numărul persoanelor de peste hotare și din stânga Nistrului care vor să voteze.
Sputnik

CHIȘINĂU, 17 sept - Sputnik. Peste 60 de mii de cetățeni cu drept de vot, care se află în străinătate sau în stânga Nistrului, s-au înregistrat prealabil pentru a putea participa la scrutinul prezidențial din 1 noiembrie. Doar 2819 solicitări din total au fost făcute în scris, pe suport de hârtie, iar restul - în regim online. 

„Comisia anunță că a sesizat Serviciul Informații și Securitate și Ministerul Afacerilor Interne pentru a verifica veridicitatea datelor din cererile de înregistrare prealabilă, depuse atât în formă scrisă, cât și online”, menționează CEC. 

Instituția a explicat că va lua decizia de a deschide secții de votare peste hotare anume în baza informațiilor privind numărul alegătorilor înscriși prealabil, precum și în baza informațiilor obținute de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la autoritățile competente ale țărilor de reședință.

Candidații la funcția de președinte

Anterior, CEC a înregistrat trei concurenți electorali în cursa pentru funcția de președinte al țării. Este vorba despre Andrei Năstase, candidatul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”, Renato Usatîi din partea formațiunii „Partidul Nostru” și Tudor Deliu din partea PLDM.

Ciurea: Ce șanse are Usatîi să câștige alegerile prezidențiale

De asemenea, Comisia Electorală Centrală a înregistrat mai multe grupuri de inițiativă care vor colecta semnături în susținerea candidaților la prezidențiale.

 Este vorba despre grupul actualului președinte Igor Dodon, candidat desemnat de adunarea cetățenilor, cel a lui Maiei Sandu, din partea PAS, al lui Andrian Candu, candidat PRO Moldova, al lui Dorin Chirtoacă, din partea mișcării politice „Unirea”, cel al Violetei Ivanov din partea Partidului „Șor”, al lui Octavian Țîcu din partea PUN, lui Serghei Toma, candidat desemnat de Partidul Oamenilor Muncii și cel a lui Alexandr Kalinin, candidat indepdent, al lui Ion Costaș și al lui Constantin Oboroc - ultimii doi fiind tot independenți. 

Grupurile de inițiativă vor colecta semnături până cel târziu 1 octombrie. Potrivit legislației, campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie va începe cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor, adică din data de 2 octombrie. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova