Germania vrea să-i închidă gura lui Navalnîi

Bloggerul rus Aleksei Navalnîi ar fi declarat că vrea să revină în Rusia după ce se va însănătoși. Ce consecințe ar putea avea această decizie pentru Germania?
Sputnik

MOSCOVA, 16 sep – Sputnik. Aleksei Navalnîi a publicat pe rețele de socializare prima sa imagine după internare, notând că mai are anumite probleme de sănătate, chiar dacă înregistrează o dinamică pozitivă.

Va decide „Noviciok” soarta „Nord Stream – 2”?

Între timp, la conferința de presă de luni, ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Heiko Maas, a cerut să se înceteze orice critici față de concluziile legate de otrăvirea bloggerului rus cu Noviciok, din momentul în care anumite laboratoare din Franța și Suedia au confirmat rezultatele specialiștilor armatei germane. Nu e clar despre ce laboratoare este vorba pentru că toată informația despre ele a fost secretizată.

E puțin probabil ca doleanțele șefului diplomației germane să se împlinească. Însă sunt posibile niște efecte inverse, din momentul în care chiar Aleksei Navalnîi le-a dat o țeapă autorităților germane.

Publicația New York Times, cu referință la un înalt demnitar din structurile de informații ale Germaniei, a anunțat că bloggerul rus intenționează să revină în Rusia după vindecare, “pentru a-și continua activitatea”.

Peskov a răspuns la apelurile ca Rusia să investigheze cazul Navalnîi

Dacă această informație pe sursă corespunde realității, atunci ne putem bucura pentru Navalnîi, pentru că o astfel de decizie vorbește despre păstrarea unor funcții cognitive, fapt care, potrivit comentariilor medicilor, nu era una garantată, luând în considerație starea gravă în care se afla.

În ultimele câteva decenii mai multe persoane, foste figuri publice și politice, au părăsit Rusia, trântind ușa. Rezultatele au fost mereu aceleași: își pierdeau din autoritate, se integrau în masa comună a emigranților de care nu-i pasă nimănui. Odată cu renunțarea la poziția de luptători cu Kremlinul, aceștia pierdeau și resursele financiare, oferite de acest statut. Oameni cu adevărat bogați, de genul lui Hodorkovski, sunt foarte puțini printre opozanții ruși.

În cele din urmă, singurul lucru care le mai rămane este să-și reverse furia pe rețelele de socializare din mici apartamente din Praga, Riga sau Londra. Alții ar risca chiar să ajungă pe mâna “organelor represive” și “psihiatriei punitive” în noua țară gazdă, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Piotr Pavlenski.

Și-au însușit această lecție. În fiecare an, mesajul “plec pentru totdeauna din Rusia, să piară fără mine” se aude tot mai rar.

Pentru Navalnîi un astfel de scenariu ar fi unul cu totul jignitor. Nu e suficient că a devenit cel mai cunoscut opozant din Rusia, dar a reușit să-și construiască un sistem eficient de atragere a resurselor financiare din partea susținătorilor lui. Toate acestea îi asigură în ultimii ani mai multe beneficii și un nivel înalt al bunăstării – de la vacanțe scumpe peste hotare, până la studiile fiicei la Universitatea din Stanford.

Abordare neconstructivă: Moscova a răspuns la declarația Berlinului în cazul Navalnîi

Nu e surprinzător faptul că bloggerul nu are nicio dorință să-și lase tot ce a construit în sudoarea frunții, pentru a se transforma într-un nou Skripal, trimis de serviciile britanice într-un loc uitat de lume, în loc să-și trăiască viața în Salisbury – totul de dragul menținerii legendei unei salvări miraculoase de asasinii din GRU.

Anume aici apar contradicțiile principiale între interesele personale ale lui Aleksei Navalnîi și imaginea suferinței lui, prezentate de Occident. Diagnoza anunțata de nemți ar trebui să însemne inadmisibilitatea revenirii lui acasă din considerente de securitate. Însă, faptul că bloggerul vrea să revină cu orice preț, presupune că acest nu crede în otrăvirea cu Noviciok și nici în existența unui pericol pentru viața lui din partea autorităților ruse.

Mai grav: Navalnîi va reveni în țara lui cu epicriza de externare, iar partea germană, din câte se cunoaște, refuză să ofere Moscovei orice informație care i-ar confirma diagnoza. Procuratura generală a Rusiei a expediat o nouă solicitare colegilor săi germani, pentru a studia tot cazul bloggerului rus, însă Berlinul refuză orice cooperare. În schimb, foaia de externare din clinica Charite, cu care va veni Navalnîi acasă, va putea oferi o sumedenie de informații utile organelor competente din Rusia.

Cu alte cuvinte, dorința lui Aleksei Navalnîi de a se întoarce neapărat în Rusia va pune nemții într-o situație foarte neplăcută și dificilă, pentru că riscă să spulbere toate aberațiile pe care le-au organizat în ultimele săptămâni.

Maas a expus poziția Germaniei în privința Nord Stream - 2

Apropo, britanicii au ticluit scenariul mult mai bine. Nu doar spectacolul legat de otrăvirea celor doi Skripal a avut niște proporții impresionante, cu multe detalieri, inclusiv demolarea clădirilor, dar și “victima” a fost aleasă ca la carte: un spion inutil și lipsit de orice valoare, care va executa orice îi vor dicta protectorii. E elocvent faptul că Londra nu a oferit lui Skripal o minimă libertate în acțiuni, nici măcar o comunicare cu jurnaliștii sau diplomații.

A convinge pe Aleksei Navalnîi să se lepede de bună voie, împreună cu familia lui, de toată viața dulce în calitatea lui de principal opozant rus va fi o misiune destul de complicată pentru nemți.

Pentru bloggerul rus știrea proastă constă în faptul că revenirea lui în Rusia va avea niște consecințe foarte neplăcute pentru cineva care a participat la tot acest scandal al Berlinului, încât acolo, pentru a rezolva această problemă, ar putea apela la metode fără a utiliza noțiuni precum “convingere” și “voluntar”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova