Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert economic, despre rectificările operate la Legea Bugetului de Stat

Proiectul privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020 a fost votat în cea de-a doua lectură. Aceasta include majorări, dar și diminuări la anumite capitole. Subiectul a fost discutat la emisiunea "Logica Puterii" cu expertul economic Viorel Chivriga.
Sputnik
Expert economic, despre rectificările operate la Legea Bugetului de Stat

Proiectul privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020 a fost  a fost votat vineri în lectura a doua de 59 de deputați. În prima lectură, pentru această inițiativă votul deputaților a fost unanim. Rectificarea Legii bugetului de stat pentru 2020 include majorări, dar și diminuări la anumite capitole. Astfel, veniturile vor fi de 37,2 miliarde de lei, cheltuielile vor fi de peste 53 de miliarde de lei, iar deficitul de 15,9 miliarde de lei.

Potrivit expertului economic Viorel Chivriga, este plauzibil faptul că deputații au convenit să voteze unanim modificarea Legii bugetului de stat, iar în același timp diminuările care au fost incluse în condițiile actuale nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare.

"Anul 2020 este unul destul de complicat pentru Moldova și este normal să fie schimbări la unele capitole, în funcție de prioritățile pe care le avem. Oricare deficit ar putea să ne îngrijoreze, dar în cazul dat, dacă s-a recurs la această situație, înseamnă că legiuitorii au făcut niște calcule și au stabilit unele priorități. Faptul că legea a fost votată unanim denotă că deputații au ajuns la un consens și conștientizează situația critică din țară. O astfel de concordanță ar trebui să se producă cu regularitate", a declarat pentru Sputnik expertul economic.

Guvernul a aprobat noi modificări la Legea Bugetului de Stat: Iată deciziile
De menționat este că deficitul bugetar este acum de 15,99 miliarde de lei, ceea ce constituie 7,8% din PIB, cu 1,2 miliarde de lei mai puțin decât a fost aprobat anterior.

Conform prognozei pentru anul 2020, a fost estimată o descreștere a PIB-lui în termeni reali față de prognozele de la sfârșitul lunii martie curent cu încă 1,5 puncte procentuale, a exporturilor cu 9,1 puncte procentuale și a importurilor cu 2,4 puncte procentuale.

Tot în rectificarea bugetului de stat urmează a fi incluse unele alocații pentru anumite localități din preajma Chișinăului care asigură recepționarea deșeurilor solide.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova