Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

„Un joc”. De ce au fost blocate sancțiunile UE împotriva Belarusului

Bloomberg anunță că sancțiunile Uniunii Europene împotriva Belarusului au fost blocate. Directorul general al Institutului pentru problemele Uniunii Economice Eurasiatice, Vladimir Lepiohin, a oferit explicații pentru radio Sputnik în legătură cu această situație.
Sputnik

CHIȘINĂU, 10 sept – Sputnik. Cipru a blocat adoptarea de către Uniunea Europeană a sancțiunilor împotriva Belarusului, anunță Bloomberg, cu trimitere la propriile surse.

Tihanovskaia: Nu putem întoarce spatele Rusiei

Potrivit publicației, statul mediteranean a cerut includerea în listele UE a șapte companii turcești care participă la lucrările de forare pentru extracția gazelor în zona economică a Ciprului.

Pentru adoptarea sancțiunilor împotriva Belarusului este necesar acordul tuturor celor 27 de state membre ale UE.

La radio Sputnik, directorul general al Institutului Uniunii Economice Eurasiatice, Vladimir Lepiohin, a exprimat opinia că în interiorul UE nu există de mai mult timp o unitate de poziții.

“Observăm că două mari state europene – Franța și Germania, și-au schimbat poziția. Ele nu sunt interesate de sancțiuni economice. Adică, e vorba de o scindare în interiorul Europei. Toate evenimentele din Belarus sunt organizate de state precum Polonia, Lituania, cu susținerea Marii Britanii și a diverselor fundații americane – nu a Washingtonului, nici a Casei Albe, ci a democraților americani, susținătorii lui Soros și alții. Cei care se manifestă în Belarus fac lobby în favoarea sancțiunilor împotriva Rusiei și Belarusului, însă ei nu se mai bucură de o susținere totală. E un joc. Nici există o unitate și dorință de a anunța sancțiuni suplimentare. De ce “revoluția” belarusă nu are nicio șansă? Pentru că adepții furibunzi ai ideii răsturnării lui Lukașenko, adică politicienii polonezi, lituanieni, nu se mai bucură de sprijin în multe state europene. Revoluția se îneacă la mal, tentativele de a trece într-o fază violentă eșuează, Rusia a promis Belarusului sprijin. Cei din Occident înțeleg toate aceste lucruri”, a spus Vladimir Lepiohin.

Lukașenko: Belarus e dispus să continue integrarea cu Rusia

Anterior, UE a declarat că alegerile din Belarus nu sunt corecte și oneste și a refuzat să recunoască rezultatele scrutinului. Totodată, liderii Uniunii Europene au convenit asupra aplicării unor sancțiuni individuale împotriva demnitarilor belaruși care s-ar face vinovați de utilizarea violenței împotriva demonstranților și de falsificarea alegerilor. Astfel, 30 de oficiali belaruși vor avea interdicție de călătorie în spațiul european, măsură aplicată deja de Estonia, Letonia și Lituania.

Potrivit reprezentantului serviciului de presă al Comisiei Europene și Serviciului European de Acțiune Externă, Peter Stano, Uniunea Europeană continuă să lucreze asupra listei persoanelor împotriva cărora ar urma să fie adoptate măsuri restrictive în legătură cu situația din Belarus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova