BRUXELLES, 3 sept - Sputnik, Daniela Porovăț. Nicola Sturgeon și-a făcut un ideal din a câștiga independența Scoției, astfel că a anunțat un plan pentru un nou referendum pe tema independenței Scoției, sfidând Londra care refuză să accepte legalitatea unui asemenea demers.
„Înainte de finalul acestei legislaturi, vom publica un proiect de lege care va defini condiţiile şi calendarul unui referendum privind independenţa, precum şi întrebarea care va fi pusă poporului la acest referendum”, a anunţat prim-ministrul în cadrul unui discurs susţinut cu prilejul reluării activităţii parlamentului scoţian.
Sturgeon, care conduce nu doar Guvernul, ci și Partidului naţional scoţian (SNP), a arătat că la alegerile legislative din Scoția din 2021 va cere ca aceasta să devină o ţară independentă, arătând de pe acum care va fi tema sa de campanie.
Cu prilejul unui referendum privind independenţa din 2014 scoţienii au votat în proporţie de 55% pentru rămânerea în Regatul Unit.
Acum însă, o dată cu haosul creat de Brexit, Nicola Sturgeon consideră că opțiunile populației s-au schimbat pentru că Scoţia a votat masiv în 2016 împotriva ieşirii din Uniunea Europeană, dar votul la nivel național a decis altfel.
Apelurile la o Scoţie independentă sunt întărite de criticile la adresa Londrei şi a premierului Boris Johnson pentru felul în care au gestionat pandemia de COVID-19.
Provocările prezentate de epidemie au fost agravate „complet inutil” de încăpăţânarea Londrei de a refuza prelungirea negocierilor comerciale post-Brexit cu UE, provocând un „prejudiciu evitabil” firmelor scoţiene, a acuzat Nicola Sturgeon politica dusă de Londra.
Premierul scoțian este din ce în ce mai popular în Scoția, motiv pentru care a obținut rezultate bune și la alegerile legislative naţionale, obținând 48 de locuri pentru partidul său în Parlamentul Marii Britanii.
Situația economică a Scoţiei nu este însă prea bună, Guvernul cheltuind un excedent de 15,1 miliarde de lire (17 miliarde de euro) în raport cu veniturile încasate din impozite, în cursul ultimului exerciţiu bugetar.
Deficitul din regiune s-a agravat de altfel cu 2 miliarde de lire (2,2 miliarde de euro) în cursul ultimelor 12 luni.
Premierul Scoției ar putea demonstra însă că aceste probleme se datorează tot Marii Britanii, câștigând astfel și mai multă susținere pentru independența țării.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova