CHIȘINĂU, 3 sept – Sputnik, Piotr Akopov. De dezordinile de stradă în SUA se fac responsabili Donald Trump și… Rusia. Da, în curând totul va arăta anume așa – după ce au încercat toate metodele de luptă cu președintele SUA pentru a nu admite realegerea lui, “mlaștina de la Washington” a revenit la ceea cu ce a început: rușii sunt de vină pentru toate relele, scrie editorialistul RIA Novosti.
Ei l-au ajutat pe Donald Trump în 2016 și îl ajută acum, prin provocarea fricii și urii nu doar în rețelele de socializare, dar și pe străzile orașelor americane.Nici nu e de mirare: “pogrom” e un cuvânt rusesc! Totuși cum se face că adineauri presa americană încerca să convingă toată lumea că protestele, în mare parte, sunt pașnice și corecte. Adică, sunt îndreptate împotriva rasismului și abuzurilor poliției, întruchiparea cărora este Donald Trump. Furia populară va ajuta la mobilizarea alegătorilor care abia așteaptă luna noiembrie pentru a-și da votul pentru Biden, eliminându-l pe nemernicul și exponentul rușilor la Casa Albă. Să înțelegem că toate aceste proteste corecte sunt provocate de niște rușii incorecți?
Anume asta reiese, chiar dacă Joe Biden nu a afirmat deocamdată acest lucru, însă îl afirmă unii democrați din Congres.
Spre exemplu, Adam Schiff, șeful comisiei pentru securitate și informații a Camerei Reprezentanților – unul din principalii anchetatori ai “legăturilor rusești” ale lui Trump și unul din inițiatorii tentativei de punere sub acuzare (impeachment) a președintelui. Iată ce a declarat acesta recent la CNN:
“- Acum patru ani, rușii au exploatat Black Lives Matter, au publicat în spațiul virtual propriile lor înscenări provocatoare pentru a diviza poporul pe criteriul de rasă. Iar noi trebuie...
-Acum ce fac ei?
-Acum ei întreprind tot ce le stă în putere, în rețelele de socializare și în presa lor, pentru a adânci această divizare”.
Adică, rușii divizează America nu doar în presa lor (așa cum fac eu acum), dar și în rețelele de socializare americane “și nu doar” – adică, pe străzile orașelor americane, probabil?
Toate aceste aberații nu a putut să nu le comenteze unul dintre principalii susținători ai lui Trump în presa americană (adică, o oaie neagră în mainstreamul anti-Trump), prezentatorul Fox News, Tucker Carlson:
Ar trebui să-l apreciem pe Adam Schiff: cel puțin el este consecvent. Chiar dacă este evident că acesta este nebun și trebuie să fie internat la spital. Acest om se simte rău. Însă el este doar un singur om în tot partidul. Cum rămâne cu restul conducătorilor Partidului Democrat? Ei nu sunt niște nebuni, deloc. Pur și simplu mincinoși”.
Minciuna liderilor democrați nu mai surprinde pe nimeni, însă acum ei demonstrează o capacitate unică de a se replia din mers. Anterior negau existența dezordinilor și vorbeau despre niște proteste cu scop nobil, iar acum sunt nevoiți, chiar și cu anumite rezerve, să recunoască existența dezordinilor în masă și violențelor. Trump califică tot ce se întâmplă drept terorism intern, iar democrații fac aluzii la implicarea Rusiei. E clar: oamenii buni au ieșit la proteste, însă printre aceștia s-au strecurat provocatori, care au devenit victime ale „propagandei rusești”. Și toate acestea, ca să vezi, nu sunt îndreptate spre înfrângerea lui Trump, ci spre victoria lui. Iată care este planul viclean al lui Putin.
E o nebunie? Nu, e un semn de disperare. La începutul primăverii uian devenise clar (în ciuda tuturor sondajelor manipulatorii), că Trump se mișcă spre o victorie fulminantă, însă nici tentativele de impeachment, nici provocarea urii față de el (fapt de care erau preocupate toate instituțiile de presă în perioada mandatului lui) nu au produs un rezultat scontat (ci chiar unul diametral opus). În scurt timp, în SUA a ajuns coronavirusul care a provocat recesiunea, apoi s-au declanșat tulburările “rasiale”, iar democrații au considerat că acum e momentul oportun să-l ”înece” pe Trump.
Însă, nici problemele economice, nici dezordinile în masă nu au reușit să lovească în președinte. Dimpotrivă, cu cât mai mult se prelungeau dezordinile, cu atât mai multe puncte a acumulat Trump. Acesta repetă că America are nevoie de “lege și ordine”, iar tot mai mulți americani sunt de acord cu el. În mod normal, democrații (dar anume în statele și orașele conduse de ei au loc cea mai mare parte a violențelor) trebuiau să încerce să restabilească ordinea pe teritoriul lor, pentru a înceta să mai aducă apă la moară lui Trump, însă sunt împiedicați de cursa electorală. În acest caz Trump va spune: iată, vedeți, v-am spus că trebuie să punem capăt revoltelor. În sfârșit m-ați ascultat. Adică, democrații se află într-o situație de zugzwang: orice ar face în continuare – ar susține protestele sau ar recunoaște caracterul violent al acestora și ar încerca să restabilească ordinea, situația lor se va înrăutăți și mai mult.
Se pare că au preferat tactica unei recunoașteri atente a dezordinilor, însă cu transferul responsabilității asupra lui Trump și a Rusiei. Doi iepuri dintr-o singură lovitură – chiar dacă în realitatea imaginată a democraților e un singur lucru: “rușii și Trump”.
“Am văzut știrile despre atacul forțelor rusești asupra soldaților americani în Siria, soldații noștri au fost răniți. Ați auzit măcar un cuvânt din partea lui Trump? A mișcat cel puțin un deget? Niciodată, niciun președinte al SUA nu a jucat un rol atât de umil în raport cu liderii ruși. Nu e doar periculos, dar și umilitor”, a declarat Joe Biden, evocând în calitate de exemplu dependența lui Trump de ruși și istoria inventată despre “rușii care îi plătesc pe talibi pentru asasinarea soldaților americani”.
Iată cum sună ultima declarație a echipei de campanie a lui Biden:
“Președintele Trump speră că Vladimir Putin îi va susține din nou candidatura și îi va ajuta să-și ascundă greșelile oribile comise pentru ca anume el să ne conducă țara și s-o ducă spre mai multe probleme care amenință țara. El nu vrea ca poporul Americii să știe ce pași întreprinde Vladimir Putin pentru a-l ajuta pe Trump în alegeri și de ce pentru Putin este foarte important să se implice, deoarece politica externă a lui Donald Trump este un adevărat cadou pentru Kremlin”.
Această declarație șocantă și umilitoare pentru americani reprezintă o reacție la decizia recentă a directorului Serviciilor Naționale de Informații, John Ratcliffe, de a renunța la briefinguri pentru membrii comisiei pentru securitate și informații a Camerei Reprezentanților, dedicate asigurării securității în campania prezidențială. Acum, aceștia vor primi informații doar în scris. Desigur, pentru a ascunde ajutorul lui Putin, oferit lui Trump, așa cum susține Biden? Din păcate, potrivit lui Ratcliffe, motivul este unul simplu: scurgerile de informații secrete, mai ales scurgeri care le distorsionează caracterul:
“La câteva minute după finalizarea unui astfel de briefing, un șir de membri ai congresului au ieșit în fața jurnaliștilor și le-au livrat informații cu caracter secret în scopuri politice. (...) Pentru a crea o imagine distorsionată, potrivit căreia Rusia ar reprezenta o amenințare mai mare decât China. (...) Nu mi-aș dori să diminuez rolul Rusiei. Ea reprezintă o amenințare serioasă pentru securitatea noastră națională, însă amenințările din partea Chinei sunt mult mai importante. Cei care spun altceva caută să politizeze serviciile de informații în propriile interese”.
Despre ce a vorbit de fapt Ratcliffe? Despre faptul că democrații, de genul lui Adam Schiff, livrează presei doar informații care vizează Rusia, ignorând cele legate de China. Aici important nu este în ce măsura am putea avea încredere în datele serviciilor americane legate de imixtiunile străine în alegerile prezidențiale (din nou hackerii și profilurile din rețele de socializare, care influențează opinia publică?), cel mai interesant este faptul că inclusiv serviciile speciale vorbesc deschis despre tentativele congresmanilor de a manipula informațilei pentru a-l ataca pe Trump.
Pe de altă parte, desigur, este un mare progres: în 2016 administrația Obama forța serviciile de informații să fabrice “probe” despre legăturile candidatului Trump cu rușii, să fileze, iar acum “Deep State” este nevoit să ducă lupta doar cu ajutorul Congresului și a presei. Însă aceste schimbări nu au influențat imaginația – de toate se face vinovat în continuare Putin.
Spiritul lui Putin incită mereu: ba în martie, în Portland, s-a întrupat în Derek Chauvin (care l-a ucis pe George Floyd, după care s-au declanșat acțiunile Black Lives Matter), ba în august, în Kenosha - în Kyle Rittenhouse, tânărul de 17 de ani care a tras în doi “luptători împotriva discriminării rasiale și abuzurile poliției” vcare au încercat să-l atace, ba revine din nou în Portland în chipul activistului Antifa Michael Reinoehl care a tras în trumpistul Aaron Danielson. și totodată, întrupâmdu-se în întreaga componența a comisiei de pe lângă primăria din Washington, a propus eliminarea (sau transformarea) monumentelor lui Washington și Jefferson din capitala americană.
Ne e frică să ne imaginăm ce ar mai putea inventa acești provocatori ruși în următoarele două luni ale campaniei: nu există mizerii la care nu ar fi gata să recurgă pentru a-l ajută pe Trump să învingă.
Ar fi în stare chiar și să însceneze un atentat la viața lui Trump pentru ai acuza pe democrați și pe Biden. Sau, îl vor omorî pe Biden pentru a-și păstra omul lor – Trump, la Casa Albă. Însă nu le va reuși: toată lumea știe că rușii recurg la oribilul „Noviciok”, care nu ucide, ci doar lasă urme care duc la Kremlin. La fel de clare precum “urmele rusești” în alegerile americane.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova