Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Guvernul a aprobat noi modificări la Legea Bugetului de Stat: Iată deciziile

Legea Bugetului Republicii Moldova pentru anul 2020 a fost rectificată. Modificările au fosta aprobate în cadrul ședinței de Guvern.
Sputnik

CHIȘINĂU, 3 sept - Sputnik. Guvernul a aprobat noi modificări la Legea Bugetului de Stat. Premierul Ion Chicu a declarat că este o precondiție a FMI de a diminua deficitul bugetar de la 8,5% la 8%. Astfel, veniturile vor fi de 37,2 miliarde de lei, cheltuielile vor fi de peste 53 de miliarde de lei, iar deficitul de 15,9 miliarde de lei. 

Cheltuieli exagerate pentru reparația instituțiilor de învățământ: Ce riscă managerii
”Factorii de bază care au determinat modificările operate la bugetul de stat pentru anul 2020 sunt: ajustarea indicatorilor la venituri, cheltuieli, precum și soldul bugetar deficit reieșind din prognozele ajustate a principalilor indicatori macroeconomici agreați cu experții FMI, în cadrul discuțiilor din iulie, privind un nou program de reforme în contextul pandemiei de COVID-19 și a calamităților naturale”, a menționat Sergiu Pușcuța, ministrul Finanțelor.

Veniturile se diminuează cu 649,5 milioane de lei, până la 37,2 miliarde de lei, iar cheltuielile se micșorează  cu 1,8 miliarde de lei, până la 53,2 miliarde de lei.  În aceste condiții se diminuează cheltuielile pentru servicii de stat cu generație națională (9,4%), pentru apărare națională (cu 2,9%), ordine publică și securitate națională (3,7%), servicii în domeniul economiei (4,8%), pentru gospodăria de locuințe și gospodăria serviciilor comunale (16,9%), ocrotirea sănătății (6,7%), cultură, sport, tineret (2,2%), învățământ (0,3%). În schimb, se estimează majorări ale cheltuielilor în următoarele domenii: protecția mediului (cu 0,6%), protecția socială (1,5%).

Un nou program cu Fondul Monetar Internațional: Câți bani vrea să ia cu împrumut Guvernul
Estimările încasărilor la impozite și taxe se micșorează cu 430,6 milioane de lei, la granturi – cu 221,7 milioane de lei și la transferurile de la alte bugete – cu 10,9 milioane de lei, iar alte venituri – se majorează cu 13,7 milioane de lei.

Astfel, deficitul bugetar este stabilit în sumă de 15,99 miliarde de lei sau 7,8% din PIB, cu 1,2 miliarde de lei mai puțin decât a fost aprobat anterior. 

Conform prognozei pentru anul 2020, a fost estimată o descreștere a PIB-lui în termeni reali față de prognozele de la sfârșitul lunii martie curent cu încă 1,5 puncte procentuale, a exporturilor cu 9,1 puncte procentuale și a importurilor cu 2,4 puncte procentuale.

La situația din 31 decembrie 2020, soldul datoriei de stat va constitui 75,16 miliarde de lei, micșorându-se cu 3,2 miliarde de lei sau cu 4,1% față de valoarea precizată.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova