Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Câte milioane va putea cheltui un candidat la alegerile prezidențiale din noiembrie

Aproape 19 milioane de lei pot fi transferați în fondul electoral al candidatului la alegerile prezidențiale din noiembrie, iar grupurile de inițiativă care vor colecta semnăturile vor primi aproape 1 milion de lei. Plafonul a fost stabilit de CEC.
Sputnik

CHIȘINĂU, 1 sept- Sputnik. Potrivit CEC, 18 milioane 925 de mii de lei pot fi transferați pentru concurenții electorali la scrutinul din 1 noiembrie. Decizia a fost aprobată de Comisia Electoral Centrală. 

CEC a aprobat regulamentul cu privire la reflectarea campaniei electorale în presă
”Avem o formulă strictă prevăzută de lege, plafonului general pe țară al mijloacelor financiare care pot fi transferate pe contul concurentului electoral constituie 0,05% din veniturile prevăzute în legea bugetului de stat pentru anul respectiv. În acest an, veniturile pentru 2020 au fost aprobate în sumă de peste 37 de miliarde de lei”, a precizat reprezentantul CEC, Maxim Lebedinschi. 

În același timp, concurenții pot beneficia de credite fără dobândă în sumă de cel mult 50 de mii de lei, pentru a putea să-și desfășoare campania electorală. Totodată, CEC a aprobat și plafonul maxim al mijloacelor financiare care poate fi transferat pe contul destinat grupurilor de inițiativă. Este vorba de aproape un milion de lei.

”Toți candidații la funcția de președinte al Republicii Moldova urmează să depună listele electorale de subscripție care conțin semnăturile a cel mult 25 de mii de alegători, din cel puțin jumătate din numărul unităților teritoriale de nivelul al II-a. Se propune să fie stabilit un coeficient de 0,5% din salariul mediu pe economie anunțat pentru anul 2020, care constituie suma de 7 953 de lei și, respectiv, ajungem la un coeficient de 39,77 de lei și va fi înmulțit la cifra de semnături prezentate”, a mai menționat Maxim Lebedinschi. 

Alegerile prezidențiale vor avea loc în data de 1 noiembrie 2020. Până acum, și-au anunțat intenția de a candida președinta PAS, Maia Sandu, liderul Partidului Platforma DA, Andrei Năstase, președintele PL, Dorin Chirtoacă, liderul PUN, Octavian Țîcu, președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, și Tudor Deliu de la PLDM.

CEC, în termen de 3 zile de la recepționare, examinează dosarul și decide asupra înregistrării sau refuzului înregistrării grupului de inițiativă. Sunt în drept să-și înregistreze grupurile de inițiativă 48 de formațiuni politice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova